0

П ролетта е тук и всички с нетърпение очакваме да се сбогуваме с лошото време и да посрещнем топлите, слънчеви дни.

Този преход обаче далеч не е толкова лесен и приятен за нашия организъм. След зимата повече от всякога имунитетът ни се нуждае от почивка и нови сили. За жалост ние не можем да му ги дадем така бързо. В идеалния вариант ще си лежим на припек, ще хапваме плодове и зеленчуци и няма да се подлагаме на никакъв стрес. Този сценарий е подходящ за филм, но не и за реалността. Независимо че влизаме в нов сезон, ние трябва да продължим да ходим на работа, да се срещаме с хора и да вършим обичайните си задължения. Тези иначе толкова рутинни неща обаче поставят здравето ни в риск. Неустойчивото време и доскорошният дефицит на витамини са обичайни за първата половина на пролетта. Те атакуват отслабения ни организъм и причиняват болки в най-податливите му точки.

Превенция

Любопитното е, че около 80% от болестите, които ни връхлитат през този сезон, могат да бъдат прогонени с най-обикновен сапун. Всъщност според редица проучвания чистите ръце са най-сигурната превенция срещу обичайните за пролетта стомашни разстройства, дихателни и кожни инфекции, очни възпаления и респираторни заболявания. На този фон различни изследвания, провеждани у нас, показват, че всеки трети българин не мие ръцете си достатъчно често, а това е около 6 пъти на ден. Най-добре е да използвате течен сапун, макар че ако триете достатъчно продължително дланите си една в друга, и обикновеният ще свърши същата работа. Има обаче няколко случая, в които хигиената е още по-важна – след ходене до тоалетна, след пазаруване в супермаркет, мол или на пазара, след возене в градския транспорт, след посещение в обществено/болнично заведение, след боравене с пари, след здрависване и преди готвене.

Влияние

За да се предпазим от чревни инфекции, е добре да не забравяме, че всички продукти трябва да се съхраняват в хладилник. През зимата често губим този навик, но той е изключително важен. За да помогнем на корема си през пролетта, е важно също правилното хранене и изключването на определени дразнители от менюто. Това са основно пържена и мазна храна и газирани напитки. Наред с това обаче е добре поне 1 час след ядене да си почиваме активно. Лайка, жълт кантарион и коприва пък оказват чудесно влияние на стомаха.

Друга „изненада“, която ни готви пролетта, е обостряне на хроничните проблеми, свързани с дихателната система. Всякакви фарингити, синузити и бронхити се активизират веднага щом времето се поколебае или ние самите подценим температурата навън. Ето защо не бързайте да прибирате всички зимни дрехи в чувал и бъдете подготвени за метеорологичните прищявки на пролетта. Ако носът ви се запуши, веднага грабвайте солената вода и правете чести промивки. Също така не спирайте да пиете чай с мед дори и в топлото време.

Дразнители

Повече от всичко друго обаче това е сезонът и на алергиите, като част от тях започват да се проявяват още в самото начало на пролетта. Тогава най-честият дразнител са акари в домашния прах. След това започват поленовите алергии, които са предизвикани от цветния прашец на растенията. Най-силно изразените симптоми на пролетните алергии се проявяват през месец май. Започва зачервяване, подуване на очите, сърбежи. Възможна е и хрема с обилна секреция, кихане и кашлица. Разбира се, има различни лекарства, които могат да помогнат за овладяването на симптомите. Експертите например препоръчват носенето на ефирен шал през лицето когато духа вятър. Също така много важно е и редовното проветряване на дома, най-малко три пъти на ден. За да избегнете огромни количества прах по мебелите, използвайте антистатични препарати. Ако пък използвате климатик, то трябва да сменяте филтъра му в началото на пролетта и след това отново през лятото. Не използвайте овлажнител за въздух, защото това може да задълбочи проблемите ви. Акарите обичат влага и се размножават, когато условията са добри.

Не подценявайте пролетната депресия

В крайна сметка едва ли има начин да се предпазим на 100% от капаните на пролетните болести. Ако обаче поддържаме лична и домашна хигиена, то със сигурност ще направим задачата им много по-трудна. Заедно с това особено важни са витамините. Това е моментът, в който те се продават не в аптеката, а на пазара. Всеки ден консумирайте плодове и зеленчуци в големи количества. Погрижете се и за психическото си състояние. Вялост, апатия, сънливост, слабост са все състояния, типични за този сезон. Пролетната депресия съвсем не е за подценяване, така че за да намалите вероятността тя да ви засегне, следвайте няколко прости правила. Започвайте деня си на отворени прозорци и вдишвайте дълбоко свежия въздух. Пуснете си музика и се заредете с настроение. Правете си разходки, осигурявайте си поне 7 часа сън и увеличете социалните си контакти. Последните проучвания са категорични, че комуникацията с приятни събеседници ни прави по-здрави не само психически, но и физически.

Автор: Ивона Владимирова