0

Б иологично активните добавки (БАД) и други непроверени лекарства за забавяне на стареенето не се препоръчват за пенсионери.

Това коментира пред ТАСС Надежда Рунихина, главен специалист по гериатрия на свободна практика на Московския департамент по здравеопазване. Според нея здравословният начин на живот показва по-висока ефективност за подобряване на състоянието на организма. "Като гериатри ние в никакъв случай не препоръчваме да се приемат препарати, които се числят към биологично активните добавки и подобните на тях без консултация със специалист. Съществува такова понятие като геропротектори. Това са вещества, молекули, които могат да проявят определени възможности, да повлияят на скоростта на стареене. Нито едно от тези лекарства обаче, които в момента се тестват, не се препоръчва за употреба в реалната клинична практика", смята Рунихина.

Стратегии

По думите й има няколко стратегии, които помагат да се съхранят когнитивните способности на по-високо ниво в напреднала възраст. Необходимо е да се предотврати развитието на деменция на фона на съдови заболявания: да се спре тютюнопушенето, да се контролират кръвното налягане и холестеролът, да се приемат антикоагуланти, когато са предписани.

Доказателства

"Съществува много добра доказателствена база, която показва, че именно физическата активност поддържа по-добър когнитивен статус", казва Надежда Рунихина.

Според научните доказателства правилната стоматологична грижа също предотвратява когнитивните увреждания в напреднала възраст. Освен това е необходим добър сън - около седем-осем часа, контрол на стреса, важно е да не се преяжда. Диетата трябва да включва много плодове и зеленчуци. От съществено значение е да се следи и състоянието на щитовидната жлеза, тъй като с напредването на възрастта функцията й често намалява, допълва Рунихина.

* Елена Христова