0

П ациентите с хронична венозна болест на крайниците по време на ковид инфекция, а и не само, са с повишен риск от развитие на тромбофлебит, който може да бъде повърхностен или дълбок. По темата в приложението „Златно време“ на вестник „Телеграф“ разговаряме с д-р Тенко Тенев, който е съдов хирург в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора.

Първите клинични симптоми, обяснява експертът, са зачервяване, болка и оток в областта на засегнатата вена. При ненавременна консултация и диагноза прогресията към усложнение с фатален край е висока.

„При закъсняло или неправилно лечение на дълбокия тромбофлебит неизбежно настъпва най-тежкото съдово усложнение - белодробна емболия. Проявява се с рязко влошаване на състоянието на пациента, излиза бяла пяна от устата му, посинява лицето му, устните му стават тъмнолилави. Болният има усещането, че се задушава и предчувства настъпващата смърт. Той е силно притеснен и изпада в паника. Сърцето му бие силно и ускорено, като в един момент спира да изпомпва кръвта и така настъпва фаталният край“, коментира съдовият хирург.

Основното в диагностиката на тромбофлебита, по негови думи, е добре снетата анамнеза, клиничният преглед и доплерсонографията на засегнатите съдове. Чрез това изследване се визуализира увредата на съдовата стена, установяват се нарушенията в клапния апарат на вените и се вижда дали има тромб в кръвоносния съд. В ранните етапи на заболяването лечението е без операция.

Артерии

При тежко протичане на инфекциозно заболяване може да се стигне и до поразяване на артериите. Коментираме с д-р Тенко Тенев и това. Засягането на ендотелата на артериалните съдове, уточнява той, води до настъпването на емболии и инсулти. Първите симптоми са изтръпване и мравучкане в крайниците, чувство за студ и побеляване на пръстите, като може да се получи и ливидното им оцветяване. Стига се до тежки некрози и до гангрена на част от крайниците. „Умъртвяването на тъканите налага извършването на ампутации на част от краката или ръцете, след което пациентът остава инвалид за цял живот, въпреки че така му спасяваме живота“, казва д-р Тенев.

Това, което трябва да запомнят хората, е, че ранната диагностика и ранното започване на адекватна терапия в повечето случаи води до благоприятен изход. Необходимо е да провеждат предписаната им терапия за профилактика на съдовите тромбози, препоръчва експертът. Както той, така и никой друг негов колега не може да даде еднозначен отговор на въпроса колко дълго трябва да се пият предписаните хапчета за разреждане на кръвта. „Всичко зависи от придружаващите заболявания на пациента, от възрастта му и от контролните доплерсонографии. При пациенти с повишен риск от поява на микротромбози приемането на фибринолитици, венотоници и антиагреганти в ранните етапи на заболяването е препоръчително“, казва експертът.

Запушване

Продължаваме разговора с него за синдрома на Лериш, за който се твърди, че може да причини импотентност. Експертът потвърждава това и обяснява причините: „Синдромът на Лериш представлява сериозно съдово заболяване, при което има запушване на илиачните съдове или на участък в коремната аорта. Мъжът получава сексуална импотентност, куца при ходене и се оплаква от мускулни крампи. Диагнозата се поставя чрез скенер, ядрено-магнитен резонанс и ангиография. Лечението е оперативно и се извършва от нас, съдовите хирурзи“.

На въпрос кои хора са рискови за синдрома на Лериш, д-р Тенев отговаря: „Това са младите мъже, които пушат тютюн, имат висок холестерол и са с проблеми в кръвосъсирването“. Следва обаче уточнение, че проблеми в кръвосъсирването могат да възникнат във всеки етап от живота. Съветът: „За да се предпазите от импотентност и синдрома на Лериш, е необходимо да избягвате тютюнопушенето, да се храните здравословно, да бягате в парка, да спортувате и да не се залежавате“.

Упражнения, които пазят от тромбози

Правят се три пъти на ден и никак не са трудни. Около 15 минути извършвате кръгови движения в глезенните стави, препоръчва д-р Тенев. След това стоите изправени на пръсти в продължение на 5 минути. Вдигате краката си на бюрото, на висок стол или ги качвате на високи възглавници в леглото. Стоите така около час, за да се върне кръвта от долните крайници към сърцето. Освен предпазване от тромбози тези упражнения правят и своеобразен лимфодренаж, чрез който се облекчава отокът на долните крайници, получен при продължителното стоене в право или в седнало положение.

Съвет при венозна недостатъчност

Пациентите с хронична венозна недостатъчност трябва да носят еластични чорапи през деня и още при събуждането си сутринта, преди ставане от леглото, да ги поставят на краката си.

Прояви при постковид синдрома

Съдовите прояви на постковид синдрома включват изтръпвания по крайниците, мравучкания и парене. Болните страдат от лесна уморяемост, обща отпадналост и усещане за недостиг на въздух. Доста пациенти идват с оплаквания от посиняване на пръстите и чувство за студ в тях, споделя д-р Тенев. Преболедуването от Ковид-19 по негови думи понякога е последвано от много симптоми, срещащи се при атеросклерозата на периферни съдове, при полиневропатия или синдром на Рейно.

Особено тежко и продължително е протичането на ковид при пациенти със сериозни хронични придружаващи заболявания. Първоначално вирусът атакува епитела на дихателната система, както го правят и респираторните вируси, затова дотук уврежданията не са толкова тежки. Усложненията и влошаването идват с течение на времето, при разпространението на коронавируса с кръвното русло и повсеместното обхващане на ендотела на кръвоносните съдове.

Ахилесовата пета

Съдовият ендотел се смята за ахилесовата пета при Ковид-19. При получаване на тромб съответният съд се запушва, възниква съдов инцидент и се прекратява доставката на кръв до съответните тъкани и органи.

Ковид инфекцията поразява предимно малките кръвоносни съдове. Епителните клетки на съдовете, заразени с вируса, се атакуват от имунната система на организма и се унищожават. Започват да се образуват малки съсиреци в съдовете и настъпват множество микротромбози. В началото са обхванати кръвоносните съдове на белия дроб и се получат микротромбози там, където кислородът се предава на кръвта. Така се влошава оксигенацията и кръвта не може да се обогатява достатъчно с кислород. Впоследствие настъпва големият проблем - микротромбозите поразяват микроциркулацията в бъбреците и сърцето. Намалената сатурация на кръвта и нуждата да се достави адекватно количество кислород към тъканите на тялото принуждава сърцето да работи при повишено натоварване.