0

Б ългария е на едно от челните места по сърдечносъдови заболявания в Европа.

На всеки 80 секунди по света умира по една жена от сърдечносъдово заболяване, включително и от мозъчен инсулт. Сърдечносъдовите и мозъчносъдовите заболявания са причина номер едно за смъртност при жените. За щастие това може да се промени чрез навременна профилактика и лечение. Над 80% от сърдечносъдовите инциденти могат да бъдат избегнати, ако жените са по-добре информирани как да се грижат осъзнато за своето общо здраве. Мисията на лекарите е да повишим осведомеността за сърдечните заболявания на жените, като използваме авангардни технологии, организираме творческо образование и насърчаваме участието на цялата общност в програмите за здраве и уелнес. Надяваме се да ангажираме поддръжници, които да помогнат да споделим нашите открития и страст за по-добра подготовка и информираност на жените в България за тяхното сърдечносъдово здраве.

Разлика

Сърдечносъдовите заболявания могат да засегнат жената във всеки един период от нейния живот – както по време на бременност, така и в по-късен етап, по време на менопауза.

Превенцията на сърдечносъдовите заболявания може да бъде осъществена при обучение и промяна в начина на живот – повече движение, рационално хранене, контрол на артериална хипертония и дислепидемия, редукция на високите нива на холестерол, наднорменото тегло и затлъстяването, контрол на диабета.

По статистически данни в България жените загиват по-често от сърдечносъдови заболявания от мъжете. В световен мащаб жените също страдат и са по-често засегнати от сърдечносъдови инциденти в сравнение с мъжете, включително и на възраст след 55 години. Разликата е близо 10 процента, като 65% са сърдечните инциденти при жените, докато при мъжете те са 55%.

Метод

Освен това симптомите на инфаркт и инсулт не се разпознават при повече от 50% от жените.

Ако при силна сърдечна болка в областта на гръдния кош при мъжете със сигурност може да се каже, че най-вероятно се касае за остър коронарен инцидент. То при жените протича с лек задух, умора, необичаен сърдечен дискомфорт или болка в гърдата от стреса в момента, които ние можем да неглижираме, а всъщност да се касае за остър коронарен синдром.

В такива случаи трябва да се потърси специализирана медицинска помощ, за да се направи кардиограма и задължително ехокардиография. Както и бързи лабораторни тестове, които да открият дали има нарушения в биохимичните показатели за нарушена коронарна циркулация.

Ехокардиографията е най-достъпният метод за неинвазивна оценка на сърдечносъдовата система не само при жените, но и при мъжете. Всеки пациент в рамките на 20-30 минути може да направи задълбочен преглед, който да покаже какво се случва с неговото сърце.

Съзнание

Проучванията показват, че стресът е фактор номер 1 за сърдечносъдови инциденти при жените и именно тук връзката съзнание-тяло е най-добре изразена.

Някои рискови фактори като наследствена обремененост не могат да се управляват, но са важни при оценка на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Но други – могат да бъдат лекувани и контролирани. Настъпването на менопауза не е причина за сърдечносъдови заболявания, но наличието на сърдечносъдови рискови фактори (виж карето), отключени преди настъпването на менопауза, са основната причина за увеличаване на сърдечносъдови инциденти в този период на жената. По последни данни на Евростат както за Европа, така и за света, при жените между 40 и 60 години се отчита с 10% по-висока сърдечносъдова заболеваемост и смъртност. Доста обезпокояващо е, че сърдечносъдовите проблеми при жените стартират не само в началото на менопаузата, но и на по-ранен етап, включително след раждане. Жените, които са имали инциденти на прееклампсия или повишено артериално налягане по време на бременността, са с повишен риск от развитие на сърдечносъдово заболяване през следващите години от живота.

Рискови фактори

Жените са с по-висок риск за сърдечносъдово заболяване, отколкото мъжете при следните състояния:

определени усложнения при бременност (напр. преждевременно раждане, диабет или хипертония през бременността, прееклампсия)

ранна менопауза под 45 г.

синдром на поликистозните яйчници

систематично възпаление или автоимунно заболяване (напр. ревматоиден артрит, лупус)

тютюнопушене (жените са с 3 пъти по-висок риск за инфаркт поради тютюнопушене в сравнение с мъжете)

захарен диабет (жените с диабет са с 3 пъти по-висок риск от сърдечносъдова смъртност, отколкото мъжете).

Съветите на специалиста

Посещавайте кардиолог веднъж годишно, а ако имате диабет или наднормено тегло – по два пъти в годината.

Отделяйте минимум по 50 минути на ден за спорт и физическа активност.

Правете редовни профилактични изследвания – обикновената пълна кръвна картина може да покаже, че имаме сърдечносъдов проблем, както и пикочната киселина.

Жените след 35 г. да проверяват липиден статус, кръвна захар, пикочна киселина, щитовидни хормони, бъбречни показатели, да правят ЕКГ и ехокардиография, доплер на съдовете.

Конгрес събира у нас водещи кардиолози от 5 страни

Водещи специалисти в областта на ехокардиографията от България, Германия, Англия, Италия, Франция и САЩ ще се съберат у нас на 24 и 25 март. В столицата за девета поредна година ще се проведе конгресът „Дни на ехокардиографията – София 2023“ с организатор Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията съвместно с Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика. Темата на събитието е „Образна диагностика и женско сърце“, с основен акцент върху женското сърдечносъдово здраве – превенция, диагностика и лечение. Програмата ще представи последните постижения и приложението на иновативните технологии в ехокардиографията, както и другите образни методики за диагностика и превенция на сърдечносъдовите заболявания при жени.

В рамките на събитието е предвидена специална сесия, на която млади кардиолози ще презентират свои интересни клинични случаи и ще получат възможност да станат разпознаваеми сред специалистите в Европа. На победителите в сесията ще бъде предоставено обучение на Европейския форум по ехокардиография. Основната мисия на организаторите на събитието е да обучават кардиолозите и младите специалисти у нас на новите тенденции в образната диагностика на сърдечносъдови заболявания.

Автор: Доц. Красимира Христова, дм, кардиолог, председател на Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика