0

В секи е чувал, че очите са огледало на душата. Но че този орган тежи около 8 грама, че кафявите очи всъщност са сини с кафяв пигмент, е известно само на офталмолозите и участниците в интелектуални викторини. Ето още няколко невероятни неща, свързани със зрението.

1. Човекът вижда света около себе си по-добре от много животни

Биолози от университета Дюк в САЩ са провели експеримент и са оценили зрението на приблизително 600 вида насекоми, птици, бозайници, риби и други животни. Проучването показва, че зрението на хората е по-остро от това на кучетата и котките (те виждат всичко в ненаситени цветове), плъховете (виждат всичко размазано и в синьо-зелени нюанси) и дори мухите (светът за тях е гигантски забавен каданс, мозайка). Човекът в същото време много по-добре различава малките детайли.

2. Цветът им зависи от количеството меланин

Ирисът е отговорен за цвета на очите ни. Той съдържа специални клетки (хроматофори), съдържащи пигмента меланин, който блести през роговицата. Количеството му определя цвета: ако има много меланин, очите ще бъдат черни или кафяви, ако има малко - зелени или сини. Сред хората и животните червеният цвят на очите също се среща при албиноси. Те напълно нямат меланин, така че цветът на очите се определя от кръвта в съдовете на ириса.

3. Ирисът на всеки човек е уникален

Някои хора могат да имат подобен цвят на очите, но моделът на ириса никога не е същият, точно както пръстовите отпечатъци. Преди това тази характеристика на ириса го правеше удобен за биометрична идентификация. Но през последното десетилетие беше изобретен още по-надежден метод.

4. Роговицата е още по-уникална

Въпреки че ирисът се е утвърдил като уникална част от човешкото око, удостоверяването с него не е напълно надеждно. Факт е, че подобно на кожата на върха на пръстите ви, цветът на ириса може да бъде променен чрез операция. Например американският лекар Грег Хоумър е разработил метод за превръщане на кафявите очи в сини с помощта на лазерна хирургия.

В същото време д-р Селия Санчес-Рамос от Университета Комплутенсе в Мадрид получава главната награда на Изложбата за изобретения в Женева, доказвайки в доклада си, че роговицата е най-надеждната част от човешкото тяло за установяване на самоличността му.

5. Контактните лещи са изобретени много по-рано, отколкото си мислите

Първите меки контактни лещи са произведени от Bausch+Lomb през 1971 г. Сега лещите се произвеждат от високотехнологични материали: например силиконов хидрогел или хипергел. Благодарение на това те задържат добре влагата и пропускат кислорода.

А прототипът на съвременните контактни лещи е открит сред скиците на Леонардо да Винчи.