0

В ъпреки че за западния свят смъртното наказание е отдавна отречено, но все още по света се използва като Китай, Иран и Саудитска Арабия са държавите с най-голям брой изпълнени такива.

По-голямата част от държавните екзекуции в Саудитска Арабия все още се извършват чрез обезглавяване, което често се практикува публично за назидание.

Наказанието се прилага за различни престъпления като убийство, вероотстъпничество и богохулство, хомосексуализъм, магьосничество. Наказанията се изпълняват в петък след молитва, за да привлекат публика и да действат като възпиращо средство. С тази задача е натоварен държавният екзекутор  Мохамед Саад ал Беси , който използва меч. Той споделя, че гледа на заниманието си като на работа, която трябва да свърши добре, за да не страда осъденият.

Безмилостно

„Ако си позволя да изпитам милост или състрадание към човека, когото екзекутирам, той ще страда. Ако сърцето ми е състрадателно, ръката отказва", каза палачът в интервю за ливански телевизионен канал. 62-годишният мъж разказва, че е трябвало да обезглави някои от приятелите си в миналото, но хладно констатира, че те сами са си били виновни и така са се докарали до тази участ. Площадът в центъра на Рияд, където често се изпълняват наказанията, пък е известен със зловещото си прозвище „чоп-чоп“. Освен смъртни присъди палачът често изпълнява и други – примерно рязане на крайници за кражби или други престъпления.

В неговия случай е въпрос на семейна традиция да бъдеш палач. Той е баща на седем деца и често включва семейството си в „работата“, като моли децата си да изберат меча, който да използва.

Ал Беси разказва още, че се гордее, че синът му следва стъпките му, докато се обучава да стане следващият екзекутор, нещо, което самият той прави, когато поема поста, оставен от собствения му баща.

Наследство

Ал Беси разказва пред Arab News че изпълнил първата си задача с меча, завещан от баща му, през 1998-ма. Разказва и че винаги има тълпа от любопитни, като често някои припадат от гледката. „Чудя се защо идват, след като не могат да издържат?“ 
През 2022 г., когато Саудитска Арабия извърши най-голямата масова екзекуция в историята си, убивайки 81 мъже за един ден за терористични престъпления, държавната телевизия на страната каза, че престъпниците, включително членове на Ал Кайда. включват хора, „осъдени за различни престъпления, включително убийство на невинни мъже, жени и деца“. Предишната най-масова екзекуция е от януари 1980 г., когато 63-ма са осъдени за превземането на Голямата джамия в Мека, най-свещеното място на исляма, през 1979 г., най-тежката атака, насочена някога към кралството.

Общо 73 саудитци, седем йеменци и един сириец, като някои от тях са членове на Ал Кайда, групировката "Ислямска държава" и поддръжници на бунтовниците хути в Йемен, загинаха при масовата екзекуция на 12 март 2022 г. Някои предполагат дори, че броят на наказанията е дори по-голям от официално обявения.

Обещание

Вицепремиерът и кронпринц Мохамед бин Салман обеща да ограничи смъртното наказание, когато дойде на власт през 2015-а. Той води няколко успешни реформи, които включват регламенти, ограничаващи правомощията на религиозната полиция, премахване на забраната на жени да шофират през юни 2018 и отслабване системата за мъжко настойничество през август 2019. Други културни разработки по време на неговото управление включват първите публични концерти на жени певици, първия саудитски спортен стадион, който да приема жени, увеличено присъствие на жени в работната сила и отваряне на страната за международни туристи чрез въвеждане система за електронна виза. Програмата му Vision 2030 има за цел да разнообрази саудитската икономика чрез инвестиции в непетролни сектори, включително технологии и туризъм.

Иран е на второ място в мрачната класация

Само преди дни Иран екзекутира мъж, за когото твърди, че е шпионирал в полза на Израел. Това се случва месец след като други четирима са били екзекутирани по същия процес. Според властите те са направили самопризнания. 

Според базираната в Норвегия неправителствена правозащитна организация Hengaw „признанията“ на четиримата са били изтръгнати с мъчения, като подчертава, че процесът им е всичко друго, но не и справедлив.

Въпреки че Техеран не съобщава броя на екзекуциите, Hengaw изчислява, че през 2023 г. в страната са извършени 829 екзекуции. Страната е на второ място в света по брой екзекуции след Китай според оценки на неправителствени организации, включително Amnesty International.

Полицайка спасява от линч жена в Пакистан

Пакистанските власти публично наградиха жената полицай , която спаси жена от линчуване от тълпа, която я обвини в богохулство заради облеклото й. Инцидентът се случил в ресторант в Лахор, когато гражданите намерили арабския, изписан на роклята на жената, за обиден. Според Sky News думата halwa, която означава "красива" на арабски, е била написана върху роклята , но тълпата погрешно помислила, че това е стих от Корана.

Полицай Сиеда Шехрбано , която била в района, се намесила и помолила разгневените тълпи „да ни се доверят“. Покрива жената с дълга черна роба и слага златист шал на главата й, преди да я преведе през тълпата, отвеждайки я на безопасно място.

„Полицаят рискува живота си, за да спаси жената“, каза началникът на полицейската служба, към която принадлежи Шехрбано.