0

Х ора в Самоковско още жалят за смъртта на Юри Галев, който въпреки противоречивата си личност е смятан от мнозина за „местния Робин Худ“.

Бизнесмен, общински съветник от „Атака“ в Самоков и президент на футболния клуб „Рилски спортист“, Галев е помагал финансово на хора в нужда. В поредните тежки времена днес това липсва на мнозина. Затова е и жаленето за него.

Галев живеел в бащината си къща в с. Бели Искър. Според съседи семейството не било богато или поне не демонстрирало заможност. Ако някой искал дребен заем, винаги можел да се обърне към Юри Галев. Той не само не притискал длъжниците, а и често опрощавал заемите на най-бедните. Така печелел уважението на местните.

Пътят

В така наречените мутренски времена през 90-те години на 20-и век Галев се дистанцира от близки връзки със силовите групировки, явно предпочитайки да работи сам, и дори се опълчва на рекета на ВИС в района на Самоковско. Говори се, че това е заради лична неприязън към боса на ВИС Георги Илиев още от младини. Галев е кадър на школата по борба на ЦСКА, където се коват „олимпийските надежди“.

В продължение на години той многократно се сблъсква с полицията заради криминални прояви, но никога не е предаван на съд с годни доказателства. Във футбола напада съдии и играчи. Замесва се и в престрелка с Косьо Самоковеца и негови хора в кръчма в родното си село. Също така е известен случай на отвличане на две жени в Боровец, които обаче се отказват да подадат жалби срещу Галев. Замесва се и в скандал със служители на лифтовете в Боровец заради сина му и дори ги бие.

Атентатите

Около 2,30 ч. на 9 февруари 2009 г. Юри Галев пътува с брат си Александър към с. Бели Искър с „Фолксваген Голф“. Няколко километра преди селото по колата е открит огън, но куршумите само одраскват вратата и огледалото. Братята остават невредими.

Година и половина по-късно следва втори атентат, много по-прецизен. Малко след 4 часа на 20 юни 2010 г. Галев пътува с мерцедеса си от Боровец към с. Бели Искър. С него е и барман от заведението му в курорта, който всъщност шофира. Три километра преди да стигне до къщата си, на завой, близо до мястото на първия атентат, срещу колата се изсипва дъжд от куршуми. Изстреляни са два пълнителя с автомат „Калашников“. Предполага се, че килърите са били двама, залегнали в храстите до пътя. Стреляно е едновременно – и в хората в колата, и в гумите на автомобила.

Пет куршума попадат в корема и крайниците на Галев и в краката на бармана. Мерцедесът продължава да се движи и катастрофира в мантинела в селото. Ранените са откарани в "Пирогов". Галев е в тежко състояние с опасност за живота, направени са му две животоспасяващи операции от хирурзи и травматолози. Животът на бармана е извън опасност.

Според жителите на селото Галев нямал охрана, къщата му също не била охранявана, което показвало, че въпреки шумната си слава на скандалджия и побойник не се страхувал от врагове.

Лечението

Шоковото състояние на Галев е преодоляно благодарение на оперативните интервенции, но лекарите очакват усложнения, свързани с огнестрелните наранявания. Три дни след покушението организмът му се срива и той получава инфаркт в болницата. Според лекарите проблемите със сърцето са вследствие от тежкия шок, на който е подложен организмът му. Състоянието му е овладяно, но дни по-късно следва втори инфаркт, който убива Юри Галев.

Разследването

Малко след смъртта му неговият брат Александър коментира пред „Труд“: „Тоя-дебелия, Сумиста, стои зад цялата работа! Преди 3 г. искаше да завземе Боровец. Да му се плаща рекет. По всички барове и заведения негови биячи минаваха и събираха пари. Това всички го знаят. Когото искайте попитайте, ще го потвърди. Идваха и в ресторанта на брат ми и той ги изгони. Целият Боровец беше пропищял. Хората се жалваха на брат ми, защото полицията нищо не правеше“.

Полицията работи и по други версии – проблеми в дърводобива, с конкуренти и др. Превес заема версията за бандата на „Килърите“, дори са арестувани 5-има от тях, тъй като мобилният телефон на единия е засечен в клетка, покриваща мястото на атентата. На 3 август 2010 г. задържаните са освободени от ареста срещу „подписка“, а съдът обявява, че липсват доказателства, че групата е съпричастна към убийството на Галев.

Трима от бандата на „Килърите“ в момента излежават присъди доживотен затвор без право на замяна, но за други две убийства. Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев са осъдени за убийството на адвокат Петър Лупов от Велико и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Убийството на Юри Галев остава неразкрито.