0

П ървият здрав лед се чака с нетърпение от любителите на зимните риболовни емоции. Първият лед наистина е здрав и надежден, но не бързайте да влизате още със запечатването на повърхността. Не бива ентусиазмът да изпреварва здравия разум. Нужна е след задължителна проверка на дебелината на ледената кора, при това на безопасна дълбочина, съветват на сайта си slrb.bg от Съюза на ловците и риболовците в България. Първата дупка на ледобура трябва да е в близост до брега. Има ли поне 5-6 см прозрачен лед, може да се стъпи и да се навлезе навътре. Но това все още не е надеждна дебелина и влизането трябва да става поединично, без струпване на повече хора на едно място.

Движенията са плавни, никакви подскоци или потропване с крак - това не е начин да се провери здравината на леда, щом сте навлезли над дълбока вода. В началото има и психологически натиск, който с времето се преодолява, особено при хора, които вече са натрупали стаж с въдица на леда от предни години.
У нас подледният риболов се практикува почти изцяло на затворени водоеми (реките почти не замръзват) и поне в това отношение няма опасност да ни подлъже течащата отдолу вода, която е доста по-опасна и бързо разяжда ледената кора при по-меко време.

Но предпазните мерки при първото влизане са по-наложителни от всеки друг път. Би било добре да има на разположение дълга дъска, здрава пръчка или друго дървено пособие, подготвено за първа помощ. Разбира се, и поне 10-метрово въже с предварително направена примка в единия край, за която да се хване изпадналият в беда. Не е излишен пояс или спасителна жилетка. Съвременните плаващи и непромокаеми гащеризони също навлязоха на въоръжение при хора, които често практикуват подледен риболов.

При навлизането в райони с дълбочина да се следи състоянието на леда. Ако има обособени петна по него, избягвайте ги. Не се доближавайте до залети храсти или каквато и да е водна растителност - там ледът няма да е толкова надежден. Не пробивайте прекалено много дупки на малка площ, в никакъв случай не ползвайте брадва за оформяне на дупка, ако ледът все още е в критичната граница от 5-8 см.

През следващите дни, когато студът продължи и ледената кора надхвърли 10 см, някои от дадените указания относно безопасността стават излишни, но за първото стъпване човек трябва да е подготвен за всякакви изненади. Облеклото да е подходящо. Да е топло, но не прекалено масивно, за да не затруднява движенията. Вълнени чорапи и здрави обувки, ръкавици, шапка, слънчеви очила - това са все задължителни елементи от зимната екипировка. При първото влизане на заледения водоем носете раницата на едното рамо. Така в случай на пропадане лесно ще се освободите от нея.

400 лв. за плаващ костюм

Добрата екипировка не е без значение, когато ходим на риболов на лед. Освен че ще ни е комфортно, тя гарантира и безопасността ни. Едно от приспособленията, които ще ни държат хем топло, хем ще ни помогнат да се измъкнем от инфарктна ситуация, е плаващият костюм. Цената му обаче е доста солена - около 400 лева. Той е снабден с неопренова мембрана, която държи риболовеца на повърхността на водата, ако случайно той пропадне в леда.

Естествено, риболовът на лед не може да мине без ледобур, с който пробиваме дупката в леда. Цената на това приспособление е около 120-200 лева. Ледобурите са различни според диаметър на дупката. По-малките са нужни, когато ледът е по-дебел. Изборът зависи и от рибата, за която сме тръгнали. Добре е рибарят да има и пластмасово сандъче, върху което да седне, докато чака рибата да клъвне. То струва около 60 лева. Самата въдица за лед е най-евтината част от екипировката. Нейната цена варира от около пет до двайсетина лева.