0

А ко не сме сигурни дали и кога ще се потопим в солените води на Средиземно море, можем поне да си създадем това морско настроение с нещо вкусно вкъщи. Лесно е, свежо е и още с първата хапка ще се пренесем на стотици километри разстояние, пишат от matekitchen.com и дават примери за добрата кухня на съседите.

Бяла риба

Продукти:

4 филета бяла риба

200 г спанак

2 домата

4 стръка пресен лук

2 стръка пресен чесън

200 г маслини каламата (каламон)

200 г сирене

1 ч.л. риган

8 с.л. зехтин

1 кутия аншоа

За маринатата:

150 мл бяло вино

3 с.л. зехтин

лимонов сок на вкус

черен пипер на вкус

Приготвяне:

Разбъркайте продуктите за маринатата и мариновайте почистените, измити и подсушени рибни филета за около половин час. Вземете по едно парче алуминиево фолио за всяко рибно филе и го намажете с малко зехтин. Върху фолиото подредете листата спанак, нарязаните на филийки домати и нарязаните на ситно лук и чесън. Сложете отгоре маринованите рибни филета, по едно филенце аншоа и кубчетата сирене. Поръсете с подправките, ригана и още малко зехтин. Отстрани подредете маслините и загънете като пакетче. Сложете пакетите в тава и печете около 20-25 минути при температура 200 градуса или докато рибата е готова. Сервирайте със зелена салата. Подхождат също картофи и зеленчуци на грил.

Мусака

Продукти:

500 г телешка кайма

400 мл прясно мляко

2 патладжана

3 домата

1 глава лук

3 скилидки чесън

30 г масло

4 с.л. олио или зехтин

1 с.л. брашно

1 ч.л. риган

1/4 ч.л. канела

сол на вкус

Приготвяне:

Нарежете патладжаните на колелца, посолете ги и ги оставете да се отцедят от горчивия сок. След това ги изплакнете със студена вода, сложете ги в намазнена тава, залейте с малко олио и печете 20 минути на 200 градуса. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в тиган с олио. Щом омекнат, прибавете нарязаните на кубчета домати. Задушавайте докато сосът се сгъсти. След това прибавете каймата и подправете със сол, риган и канела. Пригответе белия сос. Запържете брашното в масло до златисто, разредете с прясно мляко, посолете и оставете да поври 3-4 минути. Вземете глинен гювеч (може и тава) и на дъното сложете каймата със зеленчуците. Отгоре подредете патладжаните, залейте с белия сос и печете 40-50 минути на 180 градуса. Мусаката не се сервира топла, а студена.

Патладжаните за вкусната гръцка мусака оставете с кората, защото иначе ще загубят формата си. Само ги изплакнете много добре след посоляването, за да премахнете всички горчиви нотки от тях. Те не се слагат сурови в мусаката, а трябва предварително да минат през фурната или през тигана, ако не ви притеснява, че ще станат много мазни.

Дзадзики

Продукти:

2 краставици

400 г цедено кисело мляко

200 г заквасена сметана

3-4 скилидки чесън

1/2 връзка копър

1 стрък прясна мента

2-3 с.л. зехтин

сол на вкус

Приготвяне:

Срежете краставиците по дължина и издълбайте семките. Месестата част настържете на едро ренде или нарежете на кубчета. В купа смесете цеденото мляко и заквасената сметана. Добавете сол, накълцаните копър и мента и счукания чесън. С ръка много добре изстискайте настърганата краставица и добавете и нея в купата. Разбъркайте добре и поднесете.

Млечна баница (галактобуреко)

Продукти:

1 пакет кори за баница

125 г масло

1 л прясно мляко

1 ч.ч. пшеничен грис

1 ч.ч. захар

1 яйце

За сиропа:

3 ч.ч. захар

3 ч.ч. вода

2 с.л. лимонов сок или ванилия

Приготвяне:

Първо пригответе плънката. Разбийте яйцата и захарта. Кипнете млякото и при непрекъснато бъркане на струйка добавете гриса. Щом се сгъсти, постепенно добавете разбитите със захарта яйца. Бъркайте непрекъснато до получаване на еднородна смес. Намажете тавата, в която ще печете баницата, с масло и започнете да редите корите, като част от всяка кора трябва да виси отстрани на тавата. Мажете всяка кора с масло, след това слагайте следващата върху нея и отново мажете. Така, докато наредите половината кори. Излейте върху тях плънката, след което продължете да мажете и да нареждате една върху друга останалите кори. След като наредите всички, подвийте висящите краища навътре, така че да се получи своеобразно венче. Нарежете баницата на парчета и я напръскайте със студена вода. След това я изпечете на 180 градуса за около 30 минути.

През това време пригответе сиропа, като кипнете заедно водата, захарта и лимоновия сок. Залейте горещата баница с горещ сироп и оставете за една нощ да го попие.

Специфика на гръцкото галактобуреко е, че се налива горещ сироп върху гореща баница – за разлика от баклавата, където единият компонент трябва да е студен, а другият горещ. Препоръката е да оставите баницата за една нощ да се напои добре, преди да я поднесете. Имайте предвид, че десертът дръпва всичко и не остава да тече сироп отстрани.

Хрупкави тиквички

Продукти:

1 тиквичка

4 с.л. брашно

2 с.л. царевично брашно

1 ч.л. сол

черен пипер по желание

олио за пържене

4 с.л. кисело мляко

3 стръка копър

1 скилидка чесън

Приготвяне:

Нарежете тиквичката на тънки лентички по дължина. Най-добре се получава с белачката за картофи. Прехвърлете лентичките от тиквичка в купа, в която сте сложили студена вода и една шепа лед. Сложете купата в хладилника за 10-15 минути и през това време си подгответе олиото и панировката. В малка тенджерка (която си има капак) смесете двата вида брашно и солта. Разбъркайте добре. По желание може да сложите в панировката черен пипер на вкус. Налейте обилно количество олио в дълбок тиган или тенджера и го сложете да се загрява. Извадете купата с тиквичките от хладилника. Вземете толкова лентички, колкото ще се съберат в тигана, без да го препълвате, и ги прехвърлете в тенджерката с панировката. Сложете капака и разклатете енергично, за да се покрият парчетата с брашно от всички страни. Извадете ги и ги сложете в сгорещеното олио. Пържете ги, докато придобият приятен червен загар. Извадете ги в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Процедирайте по този начин, докато изпържите всички тиквички. От киселото мляко, чесъна и копъра пригответе сос и поднесете хрупкавите тиквички по гръцки с него.