0

GPS приложенията са особено полезни както в мирно, така и във военно време. С тях може да се установи местоположението на приятели и роднини, намиращи се в зони на въоръжен конфликт. Сред другите приложения на този род умни програмки е да се изпращат координати по време на туризъм. В зимни условия това е особено полезно предвид опасността от лавини или изгубване на верния път. Не на последно място чрез тези апликации родители държат под око децата си ден и нощ, стоят ли в зоната на школото, или, напротив, често бягат от час.

Приложението „Семеен локатор“ (Family Locator) е отлично за всеки, който има деца и иска да е в час с местоположението им през цялото време. Можете да го използвате, за да държите под око в реално време и всеки друг член на вашето семейство. Условието, разбира се, е той да е свалил приложението на мобилния си телефон. Апликацията има SOS бутон. Когато бъде натиснат от родителя, незабавно ще се маркира позицията на детето на картата. Това е особено полезно при екскурзии, когато хлапетата имат склонност да напускат ненадейно хотела за уж кратка разходка. Родителите също така могат да настроят звукови известия, когато например детето им достигне определена дестинация, като училище или къща на приятел. Така хлапето дори да забрави да се обади, настойникът ще е спокоен. Апликацията позволява създаването на безопасни/небезопасни зони, например границите на училището. И ако детето я премине, родителят тутакси разбира, че ученикът бяга от даскало.

Апликации лесно откриват изгубени деца по време на екскурзии у нас или зад граница.

 Апликации лесно откриват изгубени деца по време на екскурзии у нас или зад граница.

Идентична е апликацията „Лайф 360“ (Life360). Тя също е насочена към грижата за приятели и членове на семейството. С нея лесно можете да добавите нови хора, които искате да знаете къде ходят денем или нощем. Приложението е безплатно, но само за двама души. Премиум версията се плаща с месечен или годишен абонамент.

Геопроследяване е следващата полезна програма. Ако сте фен на пътешествия в дивата пустош, тя може да ви помогне да се ориентирате, както и да ви спаси, ако се налага. Трябва ви само интернет за кратко, за да изтеглите картите на района, в който се намирате, а след това може да сте и в офлайн режим. Другото предимство е, че може да споделяте местоположението си с приятели. Приложението работи както с картите на Гугъл, така и с руските Яндекс Мапс (Yandex Maps) - по този начин винаги ще имате най-подробната карта на района навсякъде по света. Програмата чертае вашето местоположение на картата, но също така ви предоставя куп допълнителни данни, като скорост, надморска височина, вертикално разстояние (за изкачвания и спускания) и наклон на терена. Всички маршрути се записват във формат GPX и KML, което означава, че можете да ги импортирате в приложения като Гугъл Ърт (Google Earth).

С многостранна употреба е и Ей-ДжиПи Ес Тракер (A-GPS Tracker). Въпреки че може да го използвате да държите под око децата си, мобилното приложение е удобно и за всеки, който прекарва много време извън утъпкания път. По-конкретно говорим за туристи, пешеходци и къмпингуващи. Походите в непознати райони могат да представляват реална опасност за вашата безопасност. Ако времето внезапно се промени, е лесно да се изгубите. В този контекст определено има смисъл да инсталирате A-GPS Tracker на вашия смартфон, преди да заминете. Можете също да заредите маршрутите и на приятели и да получите звукова аларма, ако се отдалечите твърде далеч от мястото, където трябва да бъдете.

Мобилните GPS тракери са безкрайно полезни в условията на зимен туризъм.

 Мобилните GPS тракери са безкрайно полезни в условията на зимен туризъм.

Глимпс (Glympse) е едно от най-популярните приложения за установяване на местоположение в андроидската платформа Плей Стор (Play Store). Основна роля за това е възможността бързо и лесно да споделяте вашето GPS местоположение с приятели, семейство и колеги. Една от най-добрите характеристики на софтуера е, че не изисква получателите да се регистрират, за да видят къде се намирате на картата - те се нуждаят само от уебвръзка. Това прави Glympse различен от други конкуренти, като Уотсап (WhatsApp) или Гугъл Мапс (Google Maps). Тракерът също така има важна функция за безопасност – сигналът се деактивира след определен от вас период, така че няма опасност да забравите да го изключите и да споделяте местоположението си часове наред. Ако човек е в зона на въоръжен конфликт, това може да струва и живота му. Не рядко мобилното приложение се използва и за бизнес цели. С него например шефове следят дали подчинените им са в офиса. А ако са на командировка, къде точно се намират – в някой бар или на обучителния семинар. За прихващане помага изключително чувствителният радар, който осигурява точно местоположението на следеното устройство. Освен с мобилни телефони мобилното приложение е съвместимо и със смартчасовници.

Следим гаджето с шпионска програма

Приложението Кокоспай (Cocospy) е един от онези лесни тракери за мобилни телефони, които човек би използвал в ежедневието си, без да е завършил школа на тайни агенти. То стана доста популярно с функциите си за проследяване на мобилни телефони, безшумно наблюдение на гаджето или децата при това без нито една следа.
Щом свалите апликацията на устройството на целта, тя ви позволява тайно да надзъртате във всички съобщения, обаждания, гласови бележки и т.н. В обсега на „Биг брадър“ влизат следните социални мрежи: Снапчат, Инстаграм, Фейсбук Месинджър, Уотсап, Вайбър. Електронните мобилни съобщения тип есемес също не са пощадени. Освен за ревнивци тази функция е доста важна и за родители. С нейна помощ настойници пречат на тийнейджърите си да се свързват с лица от т. нар. неподходяща компания.