0

Н ай-успешните месеци за ловене на бяла риба са от септември до март. При риболов от брега тези хищници се хващат най-вече при изгрев и след залез. Това е моментът, в който рибите излизат близо до брега, за да се хранят.

Един от най-успешните начини за риболов на този вид риба е със силиконови примамки. Рано сутрин е добре да се използват примамки с по-ярки и плътни цветове. Когато слънцето изгрее и има вече ясна светлина, се минава на примамки в естествени или прозиращи цветове с брокат.

Ако ловите от лодка, търсете не най-дълбоките места, а по периферията - на ръба на най-дълбокото.

Може да се използват няколко типа водене. След като падне силиконът, въдицата стои в едно положение, като само се правят по два-три оборота. Това се прави, когато се слиза по скат. Ако пък отиваме към плитката част, воденето е както като се лови от брега. Замятаме към дълбокото и изкачваме към по-плиткото. Правят се по един-два оборота и се отлепя с върха на въдицата силиконът. Това се прави, защото, ако се лови равномерно, той се застъргва в дъното. А ако се вдигне с върха на въдицата, силиконът се качва на по-плиткото.

На брега перспективните зони са изнесени носове, заливи, скалисти участъци или такива с камъни. На такива места най-често се придържат малки рибки, които са естествена храна на този хищник. За да бъде успешен един риболовен излет на лодка, най-важното е да се открие магистралата на дребните рибки. Именно там се движи хищникът. По този начин риболовецът има шанс да хване по няколко риби за кратко време, защото белите риби ловуват на групи.

Едрата бяла риба се лови през всичките 12 месеца в годината. Дълбочината, на която я търсим, зависи от сезона. Обикновено в късна есен и през зимата избираме по-дълбоките места - от 11 до 20 метра. Най-често бялата риба с изключение на най-дребната на един водоем държи една и съща дълбочина. Като хванем една едра бяла риба, вече знаем на каква дълбочина са останалите.

Лови се на равно дъно

Прието е да се смята, че хищната риба се лови изключително на подводните хълмчета, при някои особености на релефа на дъното - при наличието на насипчета, извивки, гънки, коренища и др. Но бялата риба се лови на относително равно дъно. Ако на дъното обаче има снопчета водорасли, каквата и да е дълбочината, бялата риба едва ли ще кълве. Това е възможно само през април-май, по време на нереста. В останалото време тревата расте за щуките.

Следва платиката и толстолобът

Рибата спътник на бялата риба е платиката, а на риболовеца - платикаджията. Стадата платика са най-ясният белег, че във водоема има и бяла риба. В някои водоеми спътник на бялата риба може да бъде и толстолобът. През есента, зимата и пролетта едрите бели риби и толстолобите се намират на едно място.

Не се захранва дори и през студените месеци

За бяла риба не се захранва дори през зимата. Така че я гоним само на стръв и на изкуствени примамки. Естествената й храна са уклейките, кротушките, червеноперките, щипоците и горчивките. Най-добре е обаче рибките да са до 10 см на размер, като за отлична стръв са смятат уклеите около 6-8 сантиметра. Те са блестящи, добре трептящи и бялата риба стръвно ги гони, защото ги познава. На почит са и кротушките, като при всички случаи живите рибки са по-добри от опашки, мъртви рибки или парчета от тях, независимо как са влачени или монтирани. Червеите - торните и земните, са подходящи само за ранната пролет, и то за по-дребните парчета.