0

„Всяко нещо си има край, само вурстът си има два края“, писа немският писател Ерих Кестнер. Тази крилата мисъл иронично може да послужи като епитафия за приключилата (засега) кариера на германската канцлерка Ангела Меркел. Тази седмица тя се оттегли от властта след 16 години начело на федералното правителство, които й донесоха много похвали в страната и чужбина. През последните дни обаче се появиха редица коментари, които показват, че германците започват да преоценяват нейните постижения.

Интересното е, че политическата кариера на „Мути“ (Мама) Меркел започва с няколко чаши шнапс, изпити на о-в Рюген в Балтийско море. Както предаде общественото радио на САЩ Ен Пи Ар, в една студена мъглива утрин на ноември 1990 г. група връщащи се от морето рибари видели, че млада жена ги чака пред хижата им. „Разтоварихме рибата и я попитахме какво иска – спомня си Ханс-Йоахим Бул. - Тя ни каза, че се кандидатира за парламента и иска да разбере как се справят рибарите. Така че ние, естествено, я поканихме в хижата ни, за да пие шнапс с нас“. За младата кандидат-депутатка тази опушена, вмирисана на алкохол рибарска хижа била първата й спирка от нейната кампания. 36-годишната тогава Ангела Меркел - с дънки, бяла риза и кафява жилетка, изглеждала като пътешественик във времето, посещаващ рибари от далечното минало. Тогава предстоели първите избори след обединението на Германия. Бул – пето поколение рибар, който също като Меркел израснал в комунистическата ГДР, се притеснявал за промените, които щял да донесе западният свят. „Говорехме за рибарството и за европейските квоти – нещо ново за нас, източногерманците, и Меркел заяви, че ще отнесе нашата загриженост в парламента“, спомня си той. Бул гласувал за нея тогава, и продължил да прави същото на всички следващи избори. Дори когато бе канцлер, тя представляваше този регион в Бундестага в продължение на 31 години. Много от нейните избиратели твърдят, че 67-годишната Меркел оставя Германия в по-добро състояние, отколкото когато я пое в ръцете си.

Меркел и нейният наследник Олаф Шолц правят знака на ромбоида в Хамбург през 2016 г.

 Меркел и нейният наследник Олаф Шолц правят знака на ромбоида в Хамбург през 2016 г.

Не може да се отрече, че тази дъщеря на пастор, която дълги години се е занимавала с квантова химия, се отнасяше съвестно със задълженията си на канцлер. Но, както изтъква в. „Билд“, като се прави равносметка на ерата Меркел, не може да се подмине странното противоречие между високата й репутация в страната и чужбина като вглъбена, трезва, рационална и обсебена от детайлите политичка, и доста краткия й списък с политически успехи. Например нейната партия – Християндемократическият съюз (ХДС), се представи най-зле в историята си на последните парламентарни избори през септември (на които Меркел вече не се кандидатира). А след като дълги години канцлерката водеше кампания за продължаване на живота на атомните централи в Германия, през 2011 г. тя внезапно реши да сложи край на ядрената енергетика, впечатлена от аварията в АЕЦ „Фукушима“. Днес Германия има най-високите цени на тока, а отгоре на всичко иска да се откаже от въглищата и в резултат става все по-зависима от електроснабдителната мрежа на съседите си. Както и от руския газ. Тя се опълчи на Путин, но позволи да бъде построен газопроводът „Северен поток-2“, който за Москва играе ролята на геополитическо оръжие. Този пропуск не само влоши отношенията на Берлин с Вашингтон, но и даде повод на злите езици да пророкуват, че за Меркел е запазено топло местенце като шеф на руски енергиен гигант, както стана с предшественика й Герхард Шрьодер.

Мигрант си прави селфи с германската канцлерка през 2015 г.

 Мигрант си прави селфи с германската канцлерка през 2015 г.
АП

Спорни се оказаха и постиженията й като „лидер на свободния свят“, за каквато побързаха да я обявят нейните фенове след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Когато Меркел отвори вратите на Германия за над един милион мигранти от Близкия изток през 2015 г., това бе приветствано от световната либерална общественост. Но този недообмислен ход създаде разделение в страната и в Европа, доведе до нарастване на ислямисткия терор и битовата престъпност, и позволи на крайнодясната партия Алтернатива за Германия да укрепи позициите си. Както писа европейската редакция на сайта „Политико“, през цялата си кариера Меркел избираше да умиротворява, вместо да предлага решения. Когато избухваха кризи, тя се задоволяваше с това да „извади зъбите“ на острия проблем, само за да замете под килима по-големите въпроси, които са предизвикали имплозията.

Но въпреки всичко Меркел ще запази ореола си на симпатична и скромна, макар и енигматична „Майка Кураж“. Тя ще остане в паметта на сънародниците си с ромбоида, който оформяше с ръцете си и който стана нейна запазена марка, също като колекцията й от сака в ярки цветове. А що се отнася до бъдещите й занимания, на първо време Меркел смята да си почине от съсипващото напрежение на 20-те години начело на най-голямата европейска икономика. Според „Билд“ след тя това възнамерява да посети всичките 19 града в 13 държави - от Китай през Израел до САЩ, чиито университети са я удостоили с почетни докторати. Това означава, че Меркел би трябвало да се разходи и до Русе. При предишната си визита у нас тя не успя да стигне до дунавския град, чийто университет я почете с докторска титла. Не е изключено Меркел да се разходи и из Пирин, който е бил любимото й място за екскурзии, докато е живяла в комунистическа Източна Германия и не е можела да обикаля Запада.