0

Б ялата риба е сладководен хищник, активен предимно през нощта. Широко разпространена е във водоемите на нашата страна. В някои райони на България я наричат сулка. Тялото и главата й са силно удължени.

Има голяма уста, челюсти и остри зъби. Средната дължина на тялото й е 50-90 сантиметра. Нараства бързо, достига до средно тегло 3-5 килограма, но има екземпляри, достигащи до тегло 10-20 килограма. Отгоре е зеленикаво-кафява, страните й са по-светли.

При младите риби се наблюдават тъмни вертикални черти. Има две обособени гръбни перки. По тях и по опашната перка минават ивици тъмни петна.

Живее в дълбоките води, по песъчливите и каменистите дъна. Очите са големи и отразяват повече светлина на неосветени места, като отличното зрение е приспособление за нощния лов. Храни се с малки риби, ракообразни, ларви и нимфи на различни насекоми и др.

В първите години от своя живот се движи на стада и напада бабушки, костури и др. Когато наедрее, се отделя от стадото и ловува сама, като може да нападне себеподобни с маса до половин килограм. Прочиства водоемите от болни, наранени и неразвити риби. Избягва бедни на кислород води.

Риболовците споделят, че най-много бели риби можем да намерим в най-дълбоката част на водоема, но не в най-дълбоката точка, а по периферията – последните ръбове преди най-голямата дълбочина, по скатовете към най-дълбоките точки.

Лови се от лодка или от брега, а предпочитаната примамка е силикон. Класическият монтаж за бяла риба е с подвижно олово и дълъг (50 см) повод. Оловото трябва да е тежко и свободно пропускащо влакното, за да не помръдне при повличането на стръвта от рибата.

Достига до 3-5 килограма

 Достига до 3-5 килограма
ISTOCK

Прътовете се слагат високо вдигнати, шпионката се отпуска между 2-рия и 3-тия водач от върха на пръта почти до земята (може би 2-3 или повече метра влакно). Някои отварят бигела и слагат маркер на влакното пред върха на пръта.

Идеята е, когато сулката вземе стръвта, да не усети никаква съпротива, докато се отдалечава, и едва след като е погълнала рибката да я засечем (при отворен бигел) или да свърши отпуснатото влакно и рибата сама да се засече, използвайки еластичността на вдигнатия високо връх. Монтажът с долно олово се ползва само ако на дъното има растителност и съществува голяма вероятност рибата да се скрие, или ако има раци, които разказват играта на стръвта преди сулката да я намери.

Тогава поводът се прави подвижен и се монтира към основно влакно с вирбел или друго приспособление, което му дава да се движи свободно. Слагат се долен и горен стопер, които да ограничават дълбочината на пропадане и издигане на стръвта.

При наличие на раци се слага и голяма плувка по-нагоре по линията, за да държи влакното високо над дъното (в случай че повдигането на върховете на пръчките не е достатъчно за това).

При риболов от брега тези хищници се ловят най-често преди изгрев и след залез, когато "правят заход". Това е момент, в който рибите излизат близко до брега, за да се хранят.

Перспективни зони са изнесените носове по брега на язовирите, заливи, скалисти участъци или такива с камъни, също и райони в близост до садки. На такива места най-често се придържат малки рибки, които са естествената храна на този хищник.

Когато се лови от лодка, най-често се търси релеф по дъното - било то дупки, прагове, склонове или подводни могили/острови. Все по-рядко се среща "групиране на бялата риба". Това се случва, когато температурата на водата изстине до под 3 градуса или дотолкова, че рибите спират да се движат и се придържат около изброените места малко по-рано.

Лови се и от лодка

 Лови се и от лодка
ISTOCK

За предпочитане са примамки с естествен цвят

За примамки са подходящи естествените цветове, но има моменти, когато ярките сработват много по-добре, особено ако са електрикови, пише fishingzone.bg.

В слънчево време и бистра вода ползваме естествени цветове с брокат, а в по-мрачна обстановка - ярки и електрикови цветове. Имало е ситуации, когато теорията "ярък цвят за мрачно време" не сработва. Напротив... даже обратното.

Не е било един път, когато тъмните цветове в мрачните дни носят по-добър успех. Същото важи и за брокатни такива. Затова е хубаво човек да разполага с различни по размер и вид силиконови примамки, също така и с една добра цветова гама. Най-важното е да експериментира.

Това, че вчера на даден цвят някой е имал резултат, не означава, че и на следващия ден ще е така.