0

С ело Баничан необяснимо привлича щъркелите всяка пролет. Местните казват, че дългокраката прелетна птица, която народните поверия свързват и с раждаемостта, идва тук заради църквите и техния камбанен звън. В района на землището храмовете са над шест, без да се броят светите места и оброчищата.

„Ние наблюдаваме щъркелите и много им се радваме. За нас това е птица, която носи здраве, носи ни пролетта и неслучайно народът ни я свързва с поверието, че носи бебенцата – щастието във всеки дом“, казва с усмивка секретарят на местното читалище „Изгрев-1930“ Румяна Джибова. И допълва, че според фолклора грациозните птици се заселват на места, където има много църкви.

Св. Архангел Михаил

Баничани се хвалят, че тук, има най-много храмове на глава от населението. 650-те местни жители се черкуват основно в шест. Главният е „Св. Архангел Михаил“. Той е построен през 1864 година в старото село след съновидение на местна жена на име Расантия. Тя била сестра на тукашния богаташ и ктитор - Иван Газянов. В един момент започнала да сънува Арх. Михаил. Казала на брат си, че скоро ще си замине от този свят, но той трябва да построи черква. Иван не й повярвал, но скоро сестрата се споминала, а пророческите сънища започнали да спохождат брат й. Така Иван повярвал и се заел да вдигне храм, като избрал най-високото място в селото. Получил и разрешение от турската власт. След смъртта на Иван Газянов благодарните християни го погребали в двора на черквата. В нея се намира и една чудотворна икона на Св. Архангел Михаил, която няколко пъти е спасявала селото. „Дали пък самият архангел не води щъркелите при нас“, чудят се възрастни хора. Всъщност има доста общо между щъркелите и Св. Михаил, който също е зографисван по икони и стенописи с крила.

Преброяване

„Преди 20 години в селото е имало шест щъркелови гнезда, които са установени по време на шестото международно преброяване на белия щъркел. Десет години по-късно те са 12 на брой, а през 2022 година вече са станали 20“, коментира пред „Телеграф“ председателят на Българското дружество за защита на птиците – Гоце Делчев, Димитър Попов.

Местните обаче имат и други предположения за наличието на толкова много щъркелови гнезда в селото – минералните извори, двете реки, които минават около Баничан, гостоприемството на хората. Не е ясно кое точно е привлякло дългоклюните посланици, но е факт, че „домовете“ на грациозните птици там всяка година се множат.

Тук живее и най-известната щъркелова двойка – семейството Изгрев и Пролетка. За популярността им допринася фактът, че те обитават първото щъркелово гнездо в България, което е под постоянно видеонаблюдение. Това се случило преди 7 години и благодарение на камерата всеки може да наблюдава какво се случва в „дома“ им, независимо в коя част на света се намира. Преди няколко години гнездото е осиновено от японското семейство Хироюки Сомо и Мария Соколова.

 

Благодетелят от Азия

„Хироюки е видял в имената на двата щъркела пролетта и изгрева. Япония е Страната на изгряващото слънце. Много е бил щастлив и сега той и съпругата му дойдоха да видят наистина къде е тяхното гнездо. Посетиха мястото, много се радваха. И когато се върнали в Япония и той разказал, че са осиновили щъркелово гнездо, неговият ръководител го е повишил. Видял е, че Хироюки е човек, който се грижи за другия и никога няма да навреди на никого. Затова и ние сме щастливи, че сме виновниците това да се случи“, радва се Румяна Джибова.

Манията по щъркелите е завладяла региона. В момента съседните села на Баничан искат да има повече платформи за щъркелови гнезда, казва още председателят на БДЗП – Гоце Делчев.

„Много разчитаме на хората да ни помагат, защото колкото и платформи да ни отпускат от електроразпределителното дружество, те са крайно недостатъчни. Има много нови двойки, които се заселват в нашия край“, обясни той.

Село Баничан се намира на 5 километра преди Гоце Делчев на международния път за Драма. Забързани хората препускат към Гърция през почивните дни, без да обръщат внимание, че истинското богатство се намира всъщност на наша територия.

Откриха прастара икона на Богородица

Баничани споделят, че при разкопаване за строеж през 1989 г. в началото на селото са открити стените на стара църква. По-късно на нейно място

е вдигнат храмът "Свети свети Константин и Елена". Той се намира на изхода на селото в посока София. Малко преди това е изграден и малкият параклис "Свети Петър", към който има и пригодени помещения за спане.

Доста интересна е и историята на манастира “Успение на св. Богородица”. Предполага се, че той вероятно датира от IV-V в. По-късно е бил под ръководството на Рилската света обител. До храма има лековито аязмо с минерална вода. Според една легенда баба Цвета Серафимова получила откровение свише за икона, скрита тук. Бабата посочила къде да се копае и наистина била намерена реликвата – икона на Св. Богородица. Към онзи момент в манастира са служили 12 монаси.

Всяка година на 6 май и 15 август се прави курбан на оброчището „Св. Атанасий Велики“, което също се намира в старото село.

Вярват, че птицата е прокълнат човек

Жителите на Баничан открай време разказват и за една легендата, която обяснява появата на птицата щъркел. Според преданието зад нейния образ се крие прокълнат човек.

Той в древността убеждавал Господ, че му е много предан. Изпълнявал всякакви негови заръки и казвал, че никога не би Го предал. И така един ден Бог решил да тества верността на въпросния човек. За целта му дал задача да изнесе сандък до определена височина, но без да поглежда какво има в него. Ала малко преди върха човекът решил да си почине. Тогава се изкушил и от любопитство отворил сандъка. От него започнали да изскачат змии, гущери и жаби. Тогава Господ казал, че е грешно някой да се кълне в Него, особено за нещо, което няма да изпълни. За наказание Бог превърнал провинилия се в щъркел. Той трябвало да броди по света, дорде не събере всички змии, жаби и гущери. И когато това се случи, отново ще се превърне в човек.