0

Н ародът ни открай време е свързвал бурите със светкавици и гръмотевици с митични създания, обитаващи небесата и дълбоки пещери. Например вярвало се е, че бурята се предизвиква от сражаващите се добър змей и зла хала.

Халата и ламята представляват женския вариант на змея. Приказката за тримата братя и златната ябълка, в която царските синове се борят с крадливата ламя, е една от най-популярните в българското народно творчество. Прочут по целия християнски свят е свети Георги Победоносец. Според легендата той предизвиква на двубой и побеждава злата хала, заключила за хората небесните и земните води и чийто празник се чества малко след Лазаровден и Цветница. Не случайно на иконите

светецът е изобразен как пронизва змей.

Потомство

Интересно е, че народът ни вярва, че тези създания могат да създадат потомство с хората. От връзката на човек със змей (или самодива) се раждат деца-змейчета, витязи, юнаци с крилца под мишниците си. Те са необикновено смели, силни и красиви. Тях куршум не ги лови, сабя или нож не могат дори да ги докоснат, разказват възрасти хора в трънски села. При раждането на такова дете девет вдовици или чисти моми се събират в една къща и за една нощ изпридат, изтъкават и ушиват ризка за новороденото. Вярва се, че облечено с тази риза, детето става непобедимо и може да надвие халата.

Легендата за Филип Тотю разказва, че той се родил с риза, а под мишниците му имало крилца. Той бил безумно смел и неуязвим, не можел да бъде нито посечен със сабя, нито убит от куршум. Турците треперели от страх само като чуели името му.

Потеря

През 1866 г. турската потеря обкръжила неуловимия хайдутин в родната му къща. Турците не успели да заловят Тотю войвода, който, за да избяга от обсадата, се качил на покрива на къщата с кама между зъбите и скочил оттам, гърмейки с два пищова. Турците видели това и в тъмната нощ хайдутинът им се сторил като огнен змей, което му донася прозвището Хвърковатия. След това те потвърдили разказа си и пред официалните власти в Търново и хората започнали да говорят за него като човек със свръхестествени сили. Според легендата той е имал ципи между пръстите си и хриле на гърба, както подобава за всеки огнен змей. Тази версия потвърдили и разпитаните му роднини, включително и бабата, която го е израждала.

Три вдовици колят черна кокошка срещу градушка

В Сакар планина има следната практика за умилостивяване на халата - посред нощ три вдовици, съблечени голи, при пълно мълчание приготвят три кравайчета, намазват ги с мед и на сутринта ги занасят под змейчево дърво. Такова дърво се нарича старо с голяма корона, в която се счита, че заживяват змейове и хали през пролетта и лятото. До корена на такова дърво се принася в жертва черна кокошка. С този ритуал хората се надяват да предпазят селището от суша, бури, градушки и болести и да привлекат благоденствие и благополучие.