0

М алцина днес се замислят, но в контекста на евангелското повествование Пилат е не по-малко трагична личност от самия Христос. И неслучайно е привличал интереса на хората на изкуството - от ренесансовите художници до кинематографистите. В неговия филмов образ досега са се превъплътили около 200 актьори. Сред които, и то на два пъти – българският артист Христо Шопов.

Дилема

Пилат е управлявал Юдея – една от най-размирните области на Римската империя цели 10 години. Това е рядко дълъг срок, който показва уменията му на мъдър администратор, успяващ да се справя с безредиците. Затова за него шумният процес срещу Христос вероятно е бил истински кошмар. Но не би могъл да го избегне. Една от причините е главното обвинение на първосвещениците от Синедриона срещу Месията. Според него Христос се наричал Цар Юдейски. Като представител на Цезаря, Пилат не можел да игнорира това обвинение. Но по време на разпита се убедил, че става въпрос за "небесно царство". Което, като на всеки образован римлянин, възпитан в духа на античната материалистическа философия, звучи абстрактно и безобидно.

Тълпа

В крайна сметка въпреки опитите му за неглижиране на обвиненията Пилат е бил принуден да отстъпи пред тълпата и първосвещениците, които в онези дни държали юздите на крехкия мир в римската провинция.

Изследователи обаче изтъкват, че той си измива ръцете, и то не ритуално-символично, както го правели римските съдии, а съвсем конкретно, като предупреждава юдеите, че кръвта на невинния Иисус ще падне върху тях.

Тогава екзалтираната тълпа отговаря: “Кръвта Му нека бъде върху нас и върху чедата ни!“ (Матей, 27:25). За съжаление именно този евангелски текст е повод и оправдание за хилядолетните антисемитски изстъпления - от средните векове до нацизма.

Акроним

Че Пилат е бил убеден в невинността на Христос, свидетелства и по-нататъшното му поведение след екзекуцията на Христос. Той буквално се подиграва с първосвещениците, като съвсем съзнателно поставя надпис на кръста – INRI. Акронимът от латински език гласи "Иисус Назаретски, Цар Юдейски". А на исканията да го махне отговаря: “Каквото писах, писах“ (Йоан, 19:22). Пилат също така отказва да прати легионери да охраняват гробницата, в която е положено тялото на Месията с думите: „Имате своя стража, правете каквото знаете“ (Мат. 27:65).

Покайва се, след като семейството му измира

Разпъването на Иисус не спира вълненията. Император Тиберий нарежда разследване на дейността на Пилат Понтийски, който в крайна сметка е уволнен за несправяне със служебните си задължения. Съпругата му Клавдия, съгласно Евангелието, е повярвала веднага в Христа: „Не правете нищо на Този Праведен, защото днес насън много пострадах за Него!“ (Мат. 27:19). Тя скоро умира. От болест умира и единственото им дъщеря. Самият Пилат, според едни предания, се самоубива в Юрската долина в Алпите, а според други - в имението си в Сицилия. Съгласно друга легенда обаче той се разкаял, обърнал се с молитва към Христос, в знак на което главата му била приета от ангел.