0

Н а 20 декември се чества паметта на един от големите чудотворци на Православната църква - св. Йоан Кронщадски. Той се слави като голям духовен лечители и пророк на XIX век, а за свой небесен наставник приемал българския чудотворец св. Иван Рилски, на който бил кръстен. Хората днес се молят пред иконите на св. Йоан при безпътица, за учение и при тежки онкологични заболявания. Миряни споделят, че им е помогнал да се отърват още от опасни и вредни навици, като алкохолизъм, тютюнопушене, наркомания.

Още приживе чудесата, които Йоан вършил, били толкова големи, че се появила секта на т.нар. йоанити. Те считали отец Йоан за въплъщение на Светата Троица. Праведникът клеймял тези твърдения, но и сам виждал, че култът към него толкова нараснал, че в църквата на град Кронщат, Северна Русия, където служил, в един момент поставили решетки, че да го опазят от най-фанатичните богомолци. Причината била, че селяни правили опити да му откъснат палеца със зъби, докато му целували ръка. Вярвали, че така ще се сдобият със светиня, а на Йоан, който възкресявал даже мъртви, щял да му поникне нов пръст. За щастие той се опазил от подобно чудо, но на изповедите му, които продължавали по 12 часа, идвали до 6 хиляди човека. Така Андреевският събор, който събира 7 хиляди души, винаги е бил препълнен. Хората били водени от своята силна вяра в Христа, но болшинството миряни идвали заради случаите на чудеса, извършени по молитвите на скромния свещеник.

Веднъж към св. Йоан се обърнала старица с молба да се помоли за тежко болния й син, но и да настоява за неговото излекуване. Праведникът счел такава молитва за твърде дръзка, но все пак склонил и се помолил. Болният оздравял, а след време отецът изцелил и други страдалци независимо от проблема им. За лечение към него се обръщали и височайши особи. През 1884 г. княгиня Зинаида Юсупова (наричана Сияние), страдаща от зараза на кръвта, оздравяла след посещение на отец Йоан. Придворната дама на императрицата Ана Въйубова, пък оздравяла от тиф, след като духовникът я поръсил със светена вода. Мълвата за чудотвореца се предавала от човек на човек. Той започнал обиколки из цяла Русия, хиляди хора го посрещали навсякъде. Той често раздавал на миряните при своите пътувания изображения на своя български светец покровител св. Йоан Рилски. Скоро се появили и хора, които твърдели, че са били излекувани, след като са видели в съня си Кронщадския чудотворец. Той ги благословил или им дал спасителна рецепта за проблема им.


При чудотвореца се наблюдавал и друг феномен – помощ от разстояние със силата на Св. Дух. От цялата страна пристигали писма и телеграми за отец Йоан с молби за изцеление, а мнозина били уверени, че той може не само да ги излекува, но и да възкреси мъртви. Самият духовник също вярвал, че може да излекува някого дори ако е налице само писмен контакт. Тъй като кореспонденцията била обширна, той просто се молил и възлагал ръце върху всички писма пред себе си. Така мнозина наистина получили необяснима помощ. А след излекуването на няколко аристократи, авторитетът на отец Йоан в императорския двор станал неоспорим. И Александър III, и Николай ΙΙ вярвали в чудотворната сила на свещеника. Преди смъртта си Александър III изпратил да извикат отеца и му казал: „Аз зная кой сте вие и какъв сте”. А сам отец Йоан по-късно съкрушено казвал: „Мъртви възкресявах, а батюшката цар не можах да измоля от Господа. За всичко да бъде Неговата свята воля!”
 

Чудотворната икона на Св. Йоан Кронщадски от Йоановския манастир в Санкт Петербург,  

 Чудотворната икона на Св. Йоан Кронщадски от Йоановския манастир в Санкт Петербург,  
Уикипедия, Фейсбук

Йоан Кронщадски е роден на 19 октомври 1829 г. Той е кръстен в чест на св. Иван Рилски, чиято памет се чества на същия ден. Учението се отдавало трудно на малкия Йоан. Той много се молил да му бъде даден разум, за да постигне учението, и Господ го чул. Веднъж през нощта, когато младият Йоан се молил особено горещо, Божията благодат го осенила и според собствените му думи „моментално, като че ли перде паднало от очите му”. Оттогава започнал да има завидни успехи в учението. След селското училище завършил Архангелската духовна семинария първи по успех и Санкт-Петербургската духовна академия със степен кандидат по богословие. След ръкополагането му младият свещеник бил назначен за ключар на Андреевския събор в град Кронщат.
В онази епоха правителството изпращало на заточение там убийци, крадци, изобщо всякакви криминални престъпници. На тези отхвърлени от всички хора се посветил младият кронщадски свещеник.

Всекидневно той отивал в техните землянки и изби и оставал там с часове. Беседвал с тях, увещавал ги, грижил се за болните, плакал и се радвал заедно с тях. Лично ходил до магазина за продукти, в аптеката за лекарства, за лекар, давал на бедните всичките си пари, дрехи и обувки. Тръгвал си от тях радостен с надежда, че Господ ще изпрати средства за по-нататъшни благодеяния. Кронщадските жители виждали как той често се връща вкъщи бос и без расо и носели на съпругата му обувки. През целия си живот той почти не ял нищо, а всички се чудили от какво живее.
 

Саркофагът с мощите на Св. Йоан Кронщадски в Санкт Петербург

 Саркофагът с мощите на Св. Йоан Кронщадски в Санкт Петербург

Основа Дом на трудолюбието за бедни и безработни

С дарения отец Йоан изградил Дом на трудолюбието. Той включвал занаятчийски работилници, училище, детска градина, приют за бездомни, стол, библиотека, безплатна лечебница, помещения за преспиване. Там бедни и безработни се трудели, а изделията продавали. Благотворителната дейност на праведника в един момент се изчислявала на няколко милиона рубли. Самият той казвал: „Аз свои пари нямам, на мен ги жертват и аз ги жертвам.”
Той казвал още: „Христос Спасител е установил тайнството Причастие, за да ни очисти с огъня на Своето Божество, да изкорени греха, да ни съобщи Своята святост и правда, да ни направи достойни за рая и за неизречената радост”. Когато отец Йоан се молил, изглеждало, че той виждал пред себе си самия Бог. Той молил, умолявал и дори настоявал, сякаш, след като се е хванал за ризата Христова, е бил готов да не я изпусне от ръката си, докато не бъде чут. Тогава ставали и най-големите чудеса.
На 19 декември 1908 година отец Йоан отслужил своята последна литургия, а сутринта на 20 декември тихо предал своя дух на Бог. Погребан е в долния храм на основания в 1900 година Йоановски женски манастир на река Карповка в Петербург.

Основаният от Св. Йоан Кронщадски Йоановски манастир на брега на река Карповка

 Основаният от Св. Йоан Кронщадски Йоановски манастир на брега на река Карповка

Получавал видения за бъдещето

Св. Йоан Кронщадски има потресаващи видения, подобно на св. Йоан Богослов, за идването на световните войни, за края на света и пришествието на Антихриста. Веднъж в нощта на 1 януари 1908 година, след вечерната молитва седнал на масата да отдъхне малко. В килията му било полумрак, пред иконата на Божията Майка горяло кандило. Не минало и половин час и той чул лек шум, някой го докоснал по лявото рамо и с тих лек ласкав глас му казал: „Стани, рабе Божий Йоане, ела с мене”. Както св. Йоан разказва по-късно, това е бил св. Серафим Саровски. Той му изписал с патерицата си няколко години на стената, които по-късно се установява, че съвпадат с Октомврийската революция, Първата световна война, зараждането на нацизма.

Мощите му правят чудеса в Санкт Петербург

Чудотворна икона и мощите на св. Йоан Кронщадски се пазят в основания от него Йоановски манастир в Санкт Петербург. Там се намира частица и от мощите на св. Иван Рилски, която самият Кронщадски осветил на 17 декември 1901 г.
По време на революцията монахините се страхували, че комунистите ще нахлуят в храма и ще осквернят мощите на Кронщадския праведник. Сестрите искали да скрият мощите, но когато отворили саркофага, отец Йоан се надигнал и казал: „Не бойте се, нищо лошо няма да ми се случи”. Така и станало, мощите и саркофагът останали непокътнати.
Днес мнозина се молят и пред неговата икона. Има свидетелства за изцеления дори на болни от рак и тумори. Такава е историята на Валентина Красавцева. 46-годишна, тя е диагностицирана с цироза на черния дроб и аденом на панкреаса 4-та степен. С множество метастази тя е изписана като безнадеждна от болницата. Многодетната майка обаче оцелява, след като идва в манастира и пристъпва към Светите Христови тайни с изповед и причастие. Сред съвременните чудеса има и доста необясними знамения. През февруари 1997 г. по време на тежка хирургична операция светецът се явява на пациентка на име Нина. По-късно тя идва в манастира и разпознава своя небесен застъпник именно в иконата на Кронщадския Чудотворец.