0

В навечерието на Рождество Христово милиони поклонници от цял свят се стичат към Витлеем. Палестинският град неслучайно присъства във всички религиозни турове, тъй като се счита, че тук се е родил Божият син. Най-голямата забележителност е църквата „Рождество Христово”. За нея се смята, че е построена точно върху пещерата, където се е случило библейското събитие.
Градежът на храма започва през 327 г. В наши дни златната мозайка вътре и колоните са реставрирани и възстановени в пълния им блясък. Храмът разполага със сложен набор от лампи, които осветяват и пещерата под него, където вярващите слизат, за да се докоснат до яслата на Спасителя. Тя е указана от 14-лъчна Витлеемска звезда от сребро. Вярва се, че който я докосне, ще има късмет, здраве и благословия за делата си. Върху звездата има надпис, който гласи „Тук се роди Исус Христос от Девата Мария” (Hic de virgine Maria Iesus Christus Natus est).

Църквата Рождество Христово във Витлеем е вдигната над яслите на Иисус през IV век.

 Църквата Рождество Христово във Витлеем е вдигната над яслите на Иисус през IV век.
Уикипедия, Фейсбук


Малцина подозират, че в храма на Рождество има и българска следа. Тя се намира в арката вляво от входа. Там има красива стара мозайка с надпис Сердика. Артефактът е в чест на Църковния събор в днешната българска столица София, свикан през далечната 342 г.
Но храмът на Рождество пази следи от превратностите на еоните. Като се започне от рисунките от времената на кръстоносците по древните стълбове, мине се през мозайките с ангели и се стигне до дупките от куршуми, свидетелство за нестихващия конфликт между Израел и Палестина.
 

Хора от цял свят, независимо от пол и религия, идват, за да пипнат Витлеемската звезда за здраве, късмет и благословия.

 Хора от цял свят, независимо от пол и религия, идват, за да пипнат Витлеемската звезда за здраве, късмет и благословия.

Църквата „Рождество Христово” е един от първите храмове в християнството. Първоначалната му структура е поръчана от римския император Константин през 327 г. сл. Хр., като в ролята на инициатор и архитект влиза майка му света Елена. Идеята била поклонниците да знаят и почитат мястото във Витлеем, където Дева Мария е родила Божия син – Иисус Христос.
През VI век по време на самарянските бунтове църквата е опожарена и унищожена. Византийският император Юстиниан построява нова базилика през 565 г., със същата визия като оригинала, само добавя притвор. Храмът е проектиран като типична римска базилика, с пет крила и апсида в източния край, където е светилището.

В наши дни Палестинският президентски комитет дава мандат за събиране на средства за обновяването на църквата на Западния бряг. Тогава експертите знаели, че сградата има нужда от ремонт, но все още никой не подозирал колко неотложен е той. Ала преглед на покрива през 2012 г. разкрива огромни щети. Това е и причината Комитетът за световно наследство да постави църквата в своя „списък на световното наследство в опасност”. През 2018 г. ремонтът на покрива е завършен, а стенописите са освежени и реставрирани.  
След разпада на Османската империя тези земи в Близкия изток влизат под управление на Великобритания, а периодът е известен като Британския мандат в Палестина. Той продължава от 1920 г. до 1948 г., но според специалистите е бил жизненоважен за успеха на работата им. Защото те са се водили именно по документите на британските изследвания за мястото на мозайките по стените и пода.

Посещават и гроба на възкръсналия Лазар

По пътя към Витлеем поклонниците имат шанса да посетят Витани, където се намира къщата и гробът на св. Лазар, същия, който 4 дни след смъртта си е съживен от Христос.
Оттук тръгват други маршрути към Мъртво море, като пътят се вие през Юдейската пустиня. Тя е пълна с манастири и природни забележителности. Крепостта „Масада” е вдигната по време на управлението на Ирод Велики. Изключително красива е гледката, откриваща се от върха. По време на изгрева се виждат надигащото се от Мъртво море слънце и съседна Йордания.
Старината обаче е свързана с едно трагично събитие. През I век тук се укрепили еврейски бунтовници, вдигнали ръка срещу Римската империя. Близо хиляда мъже, жени и деца се сражавали храбро, но като видели, че нямат шанс, извършили нещо нечувано – масово самоубийство.

Чудотворна Богородица се пази в храма

Една от най-чудотворните икони, почитани не само от християните, се намира в базиликата „Рождество Христово” във Витлеем. Тя е известна като „Света Богородица Витлеемска” или „Богородица – усмихваща се”. Счита се, че закриля дома от беди, болести, помага при дълги и кратки пътешествия и за зачеване на здраво потомство.
Името на иконата идва от нейната основна отличителна черта – тя е единственото древно изображение в света, на което Божията майка се усмихва. Другото знаменателно нещо е, че реликвата се намира в единствения храм на Земята, в който богослужението не е спирало от IV век до днес. Реликвата е сложена на видно място – от дясната страна на стъпалата, водещи към Яслите на Иисус.

Откриха седми ангел при реставрацията

Последната известна пълна реставрация на църквата е през 1479 г. Оттогава през различните векове са правени частични възстановителни дейности, но някои от тях са причинили огромни щети. Така например преди реставрацията върху стените с мозайки имало шест ангела. Наскоро обаче се появи и седми. Оказа се, че той е бил скрит през 1840 г., когато майстори са измазали отвътре църквата.