0

В еликденската трапеза изобилства от храна – яйца, месо, салата, козунак. За да не преядем на празника, не трябва да консумираме всички изкушения наведнъж и да приемаме големи порции. Такъв съвет отправя към читателите на „Телеграф“ проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в Националния център по обществено здраве и анализи.

„Българинът много обича трапезите и иска по време на празник да има от всичко. Това води до преяждане с храни, които са трудносмилаеми и съдържат повече мазнини, като яйца, меса, обичайно в комбинация с алкохол. Дори по време на празник човек би трябвало дa се придържа към здравословно и балансирано хранене“, заяви специалистът. Тя допълни, че яйцата и всички храни, които се предлагат на великденската трапеза, са ценни и полезни, но в определени количества.

Стратегия

Изкушенията могат да бъдат разделени между отделните хапвания. „Препоръката ми е да се разделят вкусотиите през деня и да се консумират умерено, да се внимава с порциите. Преяждането е свързано и с прием на по-големи количества храна. Ако хапнем от това и онова на масата, човек приема повече храна, отколкото е обемът на стомаха му. Това затруднява и храносмилането“, обясни проф. д-р Дулева.

Яйца

За закуска може да хапнем яйца, след като преди това се борим с тях, за да спазим традицията, но не повече от две. Проф. д-р Дулева посъветва хората с чернодробни и жлъчни заболявания да консумират само белтъка от яйцето, ако искат да го опитат, защото жълтъкът е с високо съдържание на мазнини и холестерол. Обядът може да бъде агнешко с предварително отстранена мазнина от него, гарнирано с повече салати. „Комбинацията между месо и зелени листни зеленчуци е благоприятна за подобряване на усвояването на някои хранителни вещества, като напр. желязото от месото”, поясни експертът. Яйцата е най-добре да останат извън салатата, ако сме консумирали вече 2-3 на закуска. Ако сме хапвали само едно, на обяд може да си позволим една четвърт. „Някои хора при прием на повече яйца в рамките на деня могат да имат лека форма на обрив като алергична реакция”, каза още проф. Дулева.

Козунак

Козунакът е добре да остане за по-късно. Ако изберем да го хапнем с кисело мляко за следобедна закуска или за вечеря, може да се насладим на повече от едно парче от великденското изкушение. Много хора обичат и дроб сарма. Тя може да остане за вечеря в комбинация отново със салата. „Ако се консумира всичко на трапезата наведнъж – месо, салата, козунак, яйца, трябва да се ограничи много количеството храна, което се приема и да се намали размерът на порциите”, съветва експертът. Трябва да се ограничи и приемът на алкохол, защото и той допринася за цялостното натоварване на храносмилателната система и организма.

Пост

Всички, които са спазвали постите, трябва да внимават още повече с количествата храна, която приемат. При тях също е добре да не смесват в един хранителен прием яйца, месо, козунаци, а консумирането им да е разпределено в отделните хранения през деня. Обемът на порциите трябва да бъде по-малък и количеството да бъде по-ограничено.

Разходки, за да не качим няколко килограма

Между хапванията е добре да намерим и време за разходка, за да изразходим поне част от калориите, които приемем. „Трябва да има баланс между енергоприема и енергоразхода. Когато приемаме повишени количества високоенергийни храни, които присъстват на трапезата по време на празника, но нямаме възможност за физическа активност, може да качим някой друг килограм. Много хора не желаят това да се случи”, обясни проф. д-р Дулева. Козунаците са сериозен енергиен източник на трапезата, тъй като съдържат бяло брашно, бяла захар, масло, мляко и калорийната им стойност е висока. Затова също трябва да се похапват с мярка. Хората, които са били на строг пост, също да внимават. На Великден се консумират енергийно по плътни храни, с повече мазнини и съставки, по-трудно смилаеми като месото и другите животински продукти, които не са приемали 40 дни.

Последици, ако прекалим

Освен че може да качим 1-2 килограма по време на празника, преяждането води и до неприятни последици - нарушения в храносмилането, метеоризъм, дискомфорт. Смесването на разнородни води до затруднена по-бавна преработка и метаболизиране на храната. „Тежест в стомаха, трудно дишане, учестена сърдечна дейност също са едни от последиците на преяждането, свързани с повишаване обема на стомаха, повдигане на диафрагмата и затрудняване на дейността на сърцето”, обясни проф. д-р Дулева. Причината е, че „Преяждането е найрисково за хора с проблеми, свързани с храносмилането, стомашно-чревния тракт, жлъчно-чернодробни болести, хора с хронични заболявания, включително сърдечносъдови, хипертония”, обясни експертът.

Примерно меню

Закуска - кафе или чай с 2 яйца, препечена филия пълнозърнест хляб

Обяд – агнешко със зелена салата без яйца

Следобедна закуска – едно парче козунак

Вечеря – дроб сарма със зелена салата без яйца

Закуска – кафе или чай с 1 яйце

Обяд – агнешко със зелена салата с 1/4 яйце

Вечеря – 2 парчета козунак с кисело мляко