0
Пд ди няколко дни се навършиха 50 години от публикуването на една прогноза за развитието на технологиите, която впоследствие стана известна като Закона на Мур. Въпросният постулат няма славата на Законите на Мърфи, но е също толкова „безпощаден" при рамкирането на определени тенденции в света на компютърната наука.
През април 1965 година Гордън Мур, бъдещ съосновател и президент на корпорацията Intel, е попитан от списание Electronics какво ще се случи през следващите 10 години с индустрията за производство на полупроводници. Той прави предвиждане, което ще да постави основите на модерна дигитална революция. От внимателно наблюдение на възникваща тенденция Гордън Мур стига до извода, че компютърните технологии значително ще увеличават мощността си и ще намаляват съответната си цена с експоненциални темпове. Прогнозата, наречена Закон на Мур, се е превърнала в златно правило за електронната индустрия и източник на иновации. Три години по-късно, като съосновател на Intel, Гордън Мур проправил пътя за компанията си да произвежда едни от най-бързите, най-малките и най-достъпните транзистори, които задвижват нашите инструменти и играчки. Дори и 50 години по-късно, трайното влияние и ползи се усещат по много начини.
Икономическо влияние
Производителността – известна още като мощност — и цената са два ключови двигателя на технологичното развитие. Докато повече транзистори се поместват в по-малки пространства, процесорната мощност се увеличава, а енергийната ефективност се подобрява, и всичко това при по-ниска цена за крайния потребител. Това развитие не само усъвършенства съществуващите индустрии и увеличава продуктивността, но то също дава път на цели нови индустрии, захранвани от евтини и мощни компютърни технологии.
Технологично влияние
Наблюдението на Гордън Мур трансформира компютърните технологии от рядко и скъпо начинание във всепроникваща и достъпна необходимост. Всички модерни компютърни технологии, за които знаем и на които се наслаждаваме, са произлезли от основата, поставена от Закона на Мур – от самия Интернет, до социалните медии и съвременните анализи на данни.
Обществено влияние
Евтините и повсеместни компютърни технологии, които бързо се разрастват навсякъде около нас, фундаментално променят начина, по който работим, играем и комуникираме. Основополагащата сила на Закона на Мур е задвижвала открития при модерните градове, транспорт, здравеопазване, образование и производство на енергия.
Пътят напред
Като метроном на модерния свят, в продължение на 50 години предвиждането на Гордън Мур определя темповете за иновациите и развитието. Това предсказание постави плодородна основа, от която модерните технологии могат да се появяват, включително широкото навлизане на дигитализацията и персоналната електроника. Движейки се напред, Законът на Мур и свързаните иновации се движат към безпроблемна интеграция на компютърните технологии в нашето ежедневие. Тази визия за непрекъснато захранвано и взаимосвързано бъдеще носи ясни предизвикателства и ползи. Личното пространство и сигурността са неизменни и нарастващи въпроси. Но ползите от все по-интелигентни, повсеместни компютърни технологии, учещи се да очакват нашите нужди, могат да ни пазят по-здрави и в по-голяма безопасност и по-продуктивни в дългосрочен план.