0

К ухнята в турските сериали е централен декор. Независимо дали става въпрос за огромна фамилия с лели и учинайки, пристигнали отдалеко, всички споделят софрата. Която пък, особено в по-високобюджетните сериали, е претрупана така, че героите би трябвало да се търкалят, ако изяждат такива количества храна. Обикновено всичко се приготвя от една леля, която си има помощничка, но нейната роля е да слухти пред вратите и да си докарва парички за златни гривни. В някои от сериалите готвачката се влюбва в байчото, който е и снабдител. Неговата функция пък е да опитва манджите и да примлясква, златни й ръце на готвачката. В турските сериали се готви и яде на поразия, работа като за цял сериал (и храна за цял полк).

Шаблон

Къщата, в която се развива основното действие е като дядова ръкавичка, където има поне една любопитна леля, баба, която всички уважават, сестри и братя, които се карат помежду си, племенници и братовчедки, които се влюбват и разлюбват. И, разбира се, една работлива и скромна главна героиня, на която всичко й идва отръки. Но най-добре й се удава да реди маслинки в чиния и да приготви на любимия сандвич, по който той въздиша цяла серия, защото е уникален и неповторим, когато е „сготвен“ от нейните ръце и поднесен лично. А в шкафовете винаги има необходимите продукти за глезотията, така че на работливката не й се налага да притичва и на пазар, за да не губи време за такива подробности. Кухнята е на фокус и когато някоя от лошите героини реши да трови добрата. Това се случва, като й поднесе ръчно приготвен от нея чай с приспивателно или сок. А ако не иска да пие, й изнася цяла лекция в стил „Ти мен уважаваш ли ме?!“. И посрамената героиня се напива до безпаметно състояние с чая, за да може съучастник на лошата да я метне през рамо и да я отвлече, а добрият герой да я спаси. Или пък става твърде разкрепостена, за да може възлюбеният й да се разочарова от нея, след като я види как се излага.

Храната, която се излива в сериалите като рог на изобилие във вид на супи, манджи, закуски, ордьоври и други, пълни окото. Цяло чудо е къде се дява цялата мръсна посуда и как, след като е навъртяла цяла тава със сармички, готвачката успява да раздига светкавично всичко и да премине към вечерята - обедите обикновено не крият кой знае какви сюжетни развръзки, скандалите стават сутрин и вечер.

Друго характерно за турските сериали е, че по-авторитетните дами в семейството задължително се включват в готвенето, особено ако са в официални дрехи, покатерени на токчета или решават някой труден семеен казус. Вероятно изчушкването и сортирането на ориза помага на мисленето, иначе няма причина една достолепна дама да се нареди до прислугата и да запретне ръкави да помага.

А ето и какво неизменно присъства в турските сериали като асортимент.

Симид

Когато се разхождат по крайбрежната улица, влюбените обичат да си хапват симид. Което си е геврек, както и да го гледаме. Но наръсен със сусам. И тестото е въздушно, а не жилаво.

Сармички

Във всеки турски сериал има поне една майсторка на сармичките. Пълнежът не се уточнява, но класиката си е с кайма и ориз.

Шиш кебап

Нещо като кебапче, нанизано на специален шиш и неустоимо вкусно заради подправките, които се добавят към каймата.

Менемен

Традиционно турско ястие, което се приготвя и в сериалите, е менемен. Наподобява на нашенския миш-маш, така че няма да сбъркате, ако го наречете така.

Бюрек

Това си е баница, която готвачките в турските сериали разточват между стотиците си други ангажименти, а не отбиват номера с готови кори.