0

Н яма по-гадно нещо от допира до суровото пиле. Така казваше колежка на майка ми, която отказваше да готви птиче месо точно поради тази причина. За подобни случаи има разкостено пиле, което просто трябва да се бухне в тенджерата и да се свари на висока температура. Чистофайниците веднага ще ме оборят – не може пилешкото месо да не се мие. Но учените и до днес спорят върху този въпрос. Нещо като кое е първо – яйцето или кокошката.

Американски физици твърдят, че ако държим суровото пиле близо до чешмата при постоянна струя вода, докато го мием, рискът от замърсяване на околните повърхности с бактерии като салмонела е по-малък, съобщи неотдавна в. "Дейли мейл".

Здравните власти във Великобритания и САЩ пък препоръчват хората да не мият изобщо сурово пиле, за да не бъдат замърсени повърхности и предмети около мивката чрез пръските и да бъде намалена опасността от хранително отравяне. Проучвания обаче показват, че 25 процента от анкетираните още го правят.

"Много хора мислят, че трябва да мият суровото пиле, но това не е необходимо. Всякакви бактерии по него ще загинат при правилно готвене“, казва специалистът по хигиена на храната Адам Хардгрейв.

Правилно

И все пак, ако човек държи да мие суровата птица, е добре да го прави правилно. Физици от Университета на щата Монтана наблюдаваха как се разпространяват пръските вода и бактерии от сурово пиле до съседните повърхности. Те установиха, че ако пилето бъде поставено на 40 см под кранчето за вода, капчиците изхвърчат на 22 см. Ако то е на 15 см под него, те достигат едва на 5 см.

Силата на течащата вода също се отразява на пръските. Ако тя бъде пусната върху вече поставено пиле под кранчето, капчиците политат на всички страни. Измиването на сурово пиле преди готвене може да увеличи риска от хранително отравяне от бактерията Campylobacter.

Ако тя вече тече, когато бъде поставено пилето, пръските намаляват. Необходимо е и струята да се поддържа постоянна.

Важно е също околните повърхности да бъдат почиствани старателно и всякаква друга сурова или готова храна да се държи далече от мивката, препоръчват експертите.

Един практичен съвет: винаги измивайте ръцете си със сапунена вода за поне 20 секунди, преди да боравите със сурово пиле.

Практика

Използвайте мека киселина като лимонов сок или оцет, за да добавите вкус. Добавянето на лимонов сок, сок от лайм или оцет за изплакване на пиле и риба преди готвене е обичайна практика в Карибите.

Подобно на мариноването и опушването, практиката на изплакване на пиле с лимонов сок вероятно започва като начин за неутрализиране на всякакви неприятни вкусове в месото и намаляване на бактериите.

Проучване на университета Drexel установи, че приблизително 90% от хората казват, че мият пилето, преди да го сготвят, тъй от памтивека рецептите са инструктирали хората да го правят. Много готвачи също измиват пилетата с оцет и вода, за да премахнат мръсотията, микробите и други отпадъци по тях.

Накиснете пилето в равни части бял оцет и вода за около 30 минути. Оцетът премахва всички лепкави и мазни остатъци от кожата на пилето, така че пилешките части задържат покритието по-добре. Изплакнете с оцет и подсушете пилешките парчета.

Без сапун

Никога не използвайте сапун или почистващи препарати върху месо или домашни птици. След като изплакнете за кратко пилето, добавете обилно сол, малко оцет и няколко резенчета лайм, нарязани наполовина. Използвайте лайм и сок от него, за да изстържете повърхността на всяко парче пиле. Това ще помогне да премахнете слузта и филма от пилето.

Колкото и гореща вода да използвате, суровото месо все още е място за размножаване и разпространяване на бактерии. Никакво количество сапунена вода, гореща вода или лимонов сок няма да го премахне. Единственият начин наистина да убиете лошите бактерии върху птица е да я готвите, докато вътрешната температура достигне 165 градуса по Фаренхайт.