0

В Япония през последните 20 години се наблюдава рязко увеличение на броя на дребните престъпления, извършени от възрастни хора. Кореспондентът на BBC Ед Бътлър решава да разбере защо се случва това.

В рехабилитационен център за освободени затворници в Хирошима 69-годишният Тошио Таката казва, че бедността го е довела в затвора. Той просто нямало от какво да живее и затворът, където се хранят безплатно, се превърнал в изход за него.

"Пенсионирах се и изпаднах в тежка финансова криза. В ума ми дойде мисълта: ами ако отида в затвора, защото там можеш да живееш безплатно? - казва той.- Така че взех мотора и го закарах в полицейското управление, където казах, че съм го откраднал. Планът проработи. Това е първото престъпление в живота на Тошио (тогава той е на 62 години), но японският съд приема сериозно дори дребните кражби, така че той получава една година затвор.

Тошио не изглежда като рецидивист. Той е слаб, дребничък старец с широка усмивка на лицето. Никога не можете да кажете, че той е способен на сериозно престъпление като грабеж. Но точно това прави малко след излизането си от затвора.

"Отидох в парка и тормозех жени, показвайки им нож, и исках пари. Не исках да нараня никого. Просто очаквах някоя от тях да се обади в полицията. И това се случи", хвали се той.

Изкуство

В затвора Тошио започнал да се интересува от рисуване. На въпрос дали му харесва там, той отговаря, че е на далавера, защото продължава да получава пенсия дори в затвора.

"Не че ми харесва там, но не ми взимат пари за живот и продължават да ми плащат пенсията", казва той. "Когато изляза, имам спестявания. Така че не е толкова зле. ”

Историята на Тошио е типична за общата картина на престъпността в Япония. Като цяло Япония е изключително спазваща закона държава, но именно във възрастовата група над 65 се наблюдава рязко увеличение на броя на нарушенията.

През 1997 г. само едно на всеки 20 престъпления е извършено от по-възрастни хора, но 20 години по-късно всяко пето престъпление се извършва от хора над 65 години. Те съставляват повече от една четвърт от населението на страната, но нарастването на престъпността далеч надхвърля темповете на застаряване на населението.

През 2016 г. 2500 японци на възраст над 65 години са се уредили да отидат в затвора, а повече от една трета от тях са имали поне пет изтърпени преди това присъди.

Друг пример е възрастната Кейко (това не е истинското й име). Тя е на 70 години - спретнато миньонче, което не се разбирало с мъжа си. И тя твърди, че бедността я докарала в затвора.

"Имах непрекъснати скандали със съпруга ми, а нямаше къде да се скрия. Нямах друг избор, освен да започна да крада", казва тя. И допълва: "Има и други мои връстнички на години, които вършат престъпления по неволя, за да има какво да ядат“.

Репортерът на BBC разговарял с нея преди време в общежитие за бивши затворници. После научил, че Кейко отново е арестувана и излежава нова присъда за дребна кражба.

Този вид престъпление е характерен за по-възрастните рецидивисти. Обикновено те крадат продукти на стойност не повече от 300 йени от магазина, където обикновено пазаруват.

Мизерия

Майкъл Нюман, австралийски демограф, който работи в японски изследователски център в Токио, отбелязва, че пенсията на японците е мижава и не е достатъчна възрастните хора да преживяват с нея.

В статия, публикувана през 2016 г., той цитира данни, че разходите за жилище, храна и лечение надвишават средната пенсия, да не говорим за закупуването на дрехи и разходите за отопление.

Традиционно децата в японските семейства се грижат за възрастните хора, но през последните години младите хора все по-често напускат провинцията и мигрират към големите градове, където могат да си намерят работа, оставяйки родителите си сами и в бедност. Колко познато!

„Пенсионерите не искат да бъдат в тежест на децата си и смятат, че ако не могат да оцелеят след пенсиониране, трябва да влязат в затвора“, казва Нюман. И посочва, че в затвора старците разбойници се хранят три пъти на ден и не взимат пари за това.

Нюман посочва и увеличаване на самоубийствата сред възрастните хора - още един изход от ситуация, в която те смятат за свой дълг да освободят децата си от задължението да се грижат за тях.

В центъра за рехабилитация на бивши затворници в Хирошима, където е Тошио, директорът също вярва, че социалните и демографските проблеми в обществото са отговорни за увеличаването на престъпността сред по-възрастните японци, но той набляга на психологическите последици от тези промени, а не на финансовите.

"Най-важното е, че отношенията между хората се промениха. Хората стават все по-изолирани един от друг. Трудно им е да намерят място за себе си в такова общество. Трудно им е да се справят със самотата", казва 85-годишният Каничи Ямада, който е оцелял като дете при атомната бомбардировка на Хирошима.

Сред възрастните нарушители има много, които са преживели някаква криза в живота си, която е довела до допълнителни проблеми. Обикновено това е загубата на съпруга или деца... Ако хората имат някой, който се грижи за тях, те не извършват престъпления, коментират психолози.

Версия

Историята на Тошио, че бедността го е довела в затвора, според режисьора от BBC е измислица. Истинската причина според него е самотата.

Всъщност Тошио си няма никого. Родителите му отдавна са мъртви, той е загубил връзка с двамата си по-големи братя, които не отговарят на обажданията му. Той не знае нищо за двете си бивши съпруги, с които се е развел, нито за трите си деца. „Да, ако имах близки хора и те ме подкрепяха, нямаше да попадна в затвора“, признава Тошио.

Майкъл Нюман отбелязва, че през последното десетилетие японското правителство отделя все повече средства за изграждане на нови и разширяване на стари затвори, както и за наемане на нови помещения за женски затвори, които не са достатъчно. Факт е, че особено бързо нараства броят на възрастните жени, които извършват престъпления. Той посочва и рязко увеличение на разходите за медицински грижи за затворниците.

В затвора Фуку в покрайнините на Токио почти една трета от затворниците са на възраст над 60 години. Обикновено пандизчиите прекарват част от деня в маршируване и пеене на песни. Но тази военна дисциплина става все по-трудна за прилагане. Особено когато сред маршируващите има старци с патерици.

"Трябваше да ремонтираме много зони в затвора - казва Масацугу Язава, който отговаря за поддръжката на един от тези затвори.- Поставихме парапети и специални тоалетни. Имаме класове за възрастни хора.“

„Нашата цел е да ги убедим, че истинският живот е възможен само в дивата природа и щастието не може да се намери в затвора - отбелязва Язава. - Но мнозина продължават да вярват, че им е по-добре в затвора, отколкото в дивата природа, и се връщат тук."

Алтернатива

Майкъл Нюман смята, че би било много по-добре и по-евтино да се повишат пенсиите и стандартът на живот на възрастните хора, отколкото да се плащат юридически такси и да се плаща престоят им в затвора.

„Анализирахме цената на създаването на специално селище за възрастни пенсионери, където хората да дават половината си пенсия, но ще получават безплатна храна, безплатно жилище и здравеопазване от държавата. Там те ще могат да прекарват време с други хора, да играят игри и да имат малко свобода Това би струвало по-малко от сегашните разходи за решаване на този проблем“, казва социологът.

Той посочва и странната практика на японските съдилища, които често дават затвор за дребни кражби. „Кражбата на сандвич на стойност 200 йени (2 долара) може да струва 8,4 милиона йени (77 000 долара) публични средства за издръжка на осъдения за две години“, пише той в статия от 2016 г.

Може би това е абстрактен пример, но възрастен затворник, чиято съдба точно отговаря на заключението на този социолог, е получил две години затвор за второто престъпление в живота си - кражба на кутия чушки на стойност 3 долара.

Морио Мочизуки, който управлява охранителна фирма за около 3000 магазина в Япония, казва пред BBC, че съдилищата стават все по-строги спрямо дребните крадци.

„Дори и да откраднат парче хляб - казва Масаюки Шо от Японската затворническа служба, - съдът смята, че трябва да им бъде даден урок как да живеят в обществото, без да извършват престъпления, и ги изпраща в затвора“.

На въпрос към Тошио дали би престъпил закона отново, той се замисля: "Не, май приключих с това. Не искам повече да го правя, защото скоро ще стана на 70 и следващия път ще бъда много стар и болен. Така че по-скоро не, няма да го правя повече.“

Все по-млади

През 2022 г. японските 18-годишни младежи официално ще станат пълнолетни.

По света отдавна се карат кога точно тийнейджърът става зрял, възрастен и отговорен човек.

Преди 100 години официалната възраст на зрялост е (поне за мъжете) 21 години. В различните страни тази възраст постепенно намалява - до 18, а в някои случаи дори до 16 години.

В същото време психолозите дори сега твърдят, че всъщност в западните страни хората наистина порастват едва на 24-25 години.

Япония прие закон, който намалява възрастта за пълнолетие от 20 на 18 години. Законът влезе в сила през 2022 г. и ще засегне живота на милиони хора в страната.

Законът за възрастта на зрелостта е бил последно променян тук през 1876 г.

Какво могат да правят сега 18-годишните? Най-важното е, че те могат да се женят сами, без родителско разрешение.

Преди законът да влезе в сила, момче на 18 години и момичета до 16 можеха да се женят, но със задължителното съгласие на родителите си. Ако родителите не са съгласни, те трябваше да изчакат до 20 години, когато имат пълното право да вземат самостоятелно решение.

Новата редакция на гражданския кодекс гласи, че минималната възраст за самостоятелен брак е еднаква и за двата пола. От 18-годишна възраст и момчетата, и момичетата вече могат да се женят без съгласието на родителите.

При навършване на 18-годишна възраст в Япония също вече може да се получават кредитни карти и да се вземат заеми от банки без разрешението на родителите.

Освен това на тази възраст става възможно самостоятелното получаване на паспорт за период от 10 години. Преди това на 18-годишните се издаваха паспорти само с петгодишна давност и те трябваше да бъдат подписани от родителите им.

Като цяло са изменени повече от 20 закона, вариращи от Закона за гражданството до правилата за професионалните квалификации.

Въпреки че официално 18-годишните японци вече се считат за възрастни, все пак е забранено да пият алкохол, да пушат, да посещават казина и други хазартни заведения и да осиновяват деца.

Много потребители на социални медии не са ентусиазирани от тези иновации. "Значи ще навърша 18 и официално ще стана възрастен, но няма да мога да пия и да залагам? Не виждам смисъл", пише японски тийнейджър в Twitter. „Мога да взема заем от банката, но пак няма да мога да пия“, казва друг.

Денят на пълнолетието традиционно се празнува в Япония на втория понеделник на януари. Някои предвиждат объркване относно традиционната японска церемония за навършване на пълнолетие в бъдеще. В Япония това е голям празник за младите хора, които навършват 20 години.

„Какво ще се случи сега? Все пак ще празнуваме този ден на 20 години“, пита потребител на Twitter.

"Януари е традиционното време за матури за 18-годишните. Така че церемонията не може да се проведе по едно и също време. Но кога?" - пита друг.

Въпросът за възрастта на пълнолетието се обсъжда в Япония отдавна. Министерството на правосъдието предложи през 2009 г. тази възраст да бъде намалена на 18 години.

Представители на управляващата Либерално-демократическа партия казват, че тази мярка ще помогне за справяне с проблемите на застаряващото население и дори ще увеличи раждаемостта. Законът за намаляване на възрастта за пълнолетие влезе в сила от април 2022 г.