0

Ч етирикратно завишена е честотата на средно тежките и тежки интоксикации от наркотици във Варна при деца и младежи на възраст 10-18 години през 2015 година. 60 натровени с наркотици и над 12 пъти повече пияни деца, е равносметката досега. Има три смъртни случая на хероиновозависими на 29, 30 и 33 години. Смъртта им е настъпила на мястото на инжектирането, като са регистрирани от Центъра за спешна помощ. Тревожна е и възрастта на посягащите към алкохола. Най-малките, които са постъпили в клиниката по токсикология от началото на годината, са на по 12 години. Единият се натровил с два литра бира, другият - с водка. Честотата е много висока. Месечно се приемат около 10 натровени с алкохол младежи и възрастни. Смъртни случаи от алкохол не е имало, сочат резултатите от проучване за употребата на наркотици и алкохол във Варна. Инициативата е на сдружение „Живот без алкохол”, което представи данни, свързани с проучване на тема „Търсене на помощ по повод на остри интоксикации след употреба на наркотици и други психоактивни вещества при деца и млади хора”. Според доц. д-р Снежа Златева -началник на Клиниката по токсикология при Военноморска болница и председател на сдружението, целта на изследването са честотата на острите интоксикации с психоактивни вещества във Варна, постъпили в Спешна помощ и Токсикология за периода от януари 2015 г. до 15 октомври. Данните на база всички регистрирани случаи сочат, че се увеличават хоспитализираните пациенти на възраст 10-18 години, заради комбинирана употреба на наркотици или приема им с алкохол.

Това създава съществен риск за живота на младежите и води до тежки психози. През тази година сред учениците марихуаната е 3 пъти по-честа причина за остри интоксикации. Тя е най-често употребявания наркотик, който се комбинира както със стимуланти, така и с алкохол. Нови модерни синтетични наркотици и ГМО-канабис съсипват бъбреците, черния дроб, психиката и убиват децата ни, заяви доц. Златева. Острите алкохолни интоксикации при младежите нараснало 12,5 пъти в сравнение с предходната година. Както при учениците, така и при възрастните, се очертава обща тенденция за заишена употребата на наркотици за сметка на алкохола. Според специалистите, възможен фактор за тази тенденция може да е и по-високата цена на алкохола.

При всеки от случаите с деца се уведомява агенция "Закрила на детето", има разговори с родителите, вижда се каква е семейната обстановка. „Ние препоръчваме да има училища за родители, в които да се обучават настойниците за пораженията от наркотиците и алкохола, поведението им спрямо децата и как децата им да бъдат насочвани към творчески и позитивни занимания. Родителите трябва да открият талантите на децата си и да ги развиват, да им поставят позитивни цели, а не само да се забранява. Трябва да се даде друга, положителна симулация“, коментира още доц. Златева.