0

С най-лоши здравни показатели сме, а не ходим на профилактични прегледи. В закона има заложени санкции, но реално няма нито един глобен. Това каза пред „Телеграф“ общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.

Той изтъкна, че сме на трето място по смъртност в света и на първо в Европа.

„За да се направи мониторинг, трябва да се прегледат максимално повече хора. При профилактиката се прави базов статус - вижда се ръст, тегло, описват се вредните навици. Само така може да се направят изводи за здравословното състояние на нацията. Но трябва да се обхванат поне 90% от населението, за да имаме анализ“, каза Миндов. Той обаче допълни, че за да се случи това, са нужни информационни кампании - както за профилактичните прегледи, така и за обхвата на ваксинацията.

Календар

В момента санкции са заложени в Закона за здравето, като при първо неявяване глобата е от 50 до 100 лв. за административно нарушение, при второ - от 100 до 200 лв. Както „Телеграф“ писа, в програмата на правителството е заложено още изготвянето на профилактичен календар, който да въведе ясни срокове на прегледите и изследванията при рискови групи пациенти. Той трябва да стане факт до август догодина.

Контрол

„Законите са, за да се изпълняват, ние не сме контролен орган. Сега искат да предаваме на РЗИ списък с децата, които не са имунизирани. Но какви мерки се предприемат след това, не знам. Аз например имах случай с едно такова дете, чиито родители отказват да бъде имунизирано. Но и тук няма реални санкции, не можеш да го лишиш от образование“, заяви Миндов.

Той изтъкна, че продължава отливът от ваксини, въпреки че пандемията отмина. Това важи особено за тези, които не са в задължителния календар. Лекарят даде пример с ваксината срещу рака на шийката на матката, която родители отказват да поставят на дъщерите си. У нас покритието с нея е под 2%. По думите му в Австралия е най-голямо, където е над 90%, а в Европа също е в пъти повече.

„Просто хората се настройват против ваксините и се плашат. За ваксина срещу варицела също няма желаещи, след ковида има такива настроения. Трябва да се работи в посока това да се промени“, каза лекарят.