0

В Закона за здравето са определени санкциите за неявяване на задължителния годишен профилактичен преглед, но не е посочено кой трябва да контролира и да налага глобите.

Правният абсурд разкри пред „Телеграф“ д-р Костадин Сотиров, който е член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и председател на съсловната организация в Пловдив. Медикът добави, че санкция е предвидена и за работодател, отказал да пусне служителя си на такъв преглед. „Министерството на здравеопазването трябва да разпише в подзаконов акт кой трябва да налага глобите. Изведнъж се оказа, че това не е направено, пропуснато е“, обясни председателят. Той уточни, че тази дейност може да се поеме само от административен орган, а не от частни лица каквито например са семейните лекари. По думите му контролът може да бъде поет от Регионалните здравни инспекции, които могат да си набавят информация за това кой е минал през профилактичен преглед от НЗОК или Националната здравноинформационна система. А според закона за здравето глобата за първо неявяване на преглед е от 50 до 100 лв., при повторно - от 100 до 200 лв.

Преглед

Д-р Сотиров обясни, че включените дейности и изследвания се определят според възрастовата група, в която попада пациентът, и неговия пол. Медикът поясни, че прегледът може да се извърши по всяко време на годината. „Прегледът може да бъде извършен и при посещение по друг повод - например при гърлобол. Общопрактикуващият лекар има право да извърши профилактичния преглед, да назначи изследвания и консултации, да издаде рецепта за болното гърло и да напише болничен, ако е необходимо“, обясни той. Д-р Сотиров коментира, че през последната година през такива прегледи са преминали около 50% от българите, като в рамките на 3-4 години минава цялото население.

Стимул

Председателят на пловдивското сдружение коментира, че пациентите могат да бъдат стимулирани да отидат на профилактичен преглед и припомни една стара идея. „По-рационалната идея е да се осигури отпуск от един ден за работника, но това трябва да бъде обсъдено от тези, които взимат решенията“, каза д-р Сотиров.