0

У дря ни януарската депресия, предупреди пред „Телеграф“ психиатърът д-р Веселин Герев. Тази и следващата седмица са най-тежките в емоционално отношение през годината.

Предстоят най-мрачните и потискащи дни до края на месеца. Причината за това е комбинация от няколко фактора.

Реалност  

От една страна, празничната суматоха е отзвучала, изхарчили сме пари за безсмислени подаръци, опитали сме да си купим емоции, вместо да си ги доставим. Междувременно сметките валят. Това са идеалните предпоставки за меланхолия.

Животът продължава монотонно и на моменти сякаш е спрял. От друга страна, прекарваме все повече време между четири стени, а слънцето е все по-оскъдно. Заради късия ден, липсата на слънце и студеното време човек бива обхванат от меланхолия.

„Липсата на слънце по принцип оказва влияние върху нивата на серотонин в организма, който пък отговаря за тонуса и настроението. Само слънцето е безплатно, затова има ли лъчи излезте за 10 минути да ви огреят. Интензивното слънцегреене дава тласък на серотонина и прогонва лошите мисли, обяснява още д-р Герев.

През този период всекидневните дейности вкъщи са ни трудни, задълженията в службата също. „Сутрин събуждането е трудно, ставането от леглото е тегаво, всекидневието стартира с нежелание. През деня умората си казва своето, концентрацията е затруднена, а всекидневните задължения костват усилие. На моменти не спим добре или пък получаваме пристъпи на нервност и напрежение, които идват без видима причина“, казва още специалистът.

Решение

Не посягайте към алкохола, за да се справите с черните мисли и лошото настроение. Той е известен още като течен антидепресант и епизодично помага, но с всеки изминал ден засилва усещането за тъга. Феноменът на така наречената сезонна меланхолия д-р Герев наблюдава повече от 15 години.

„Към края на месеца, може би, когато хората получат заплата, се поразвеселяват. Не знам на какво се дължи, но го потвърждават моите наблюдения и изследванията“, казва още той.