0

И деята е, когато сме на отдалечени места, домашни посещения с лош обхват, с невъзможност по това време да се издаде е-рецепта, да имаме възможност да пишем и на хартия. Да има изключения, които допускат да се издава хартиена рецепта в интерес на пациента. Това каза пред „Телеграф“ семейният лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова.

Тя увери, че в кабинетите на общопрактикуващите лекари няма проблем с издаването на електронните рецепти. Д-р Николова заяви също така, че трябва да се запази възможността лекари да могат сами да се лекуват и да си изписват лекарства, а не при всеки случай да са принудени да ходят при свой колега, който практикува. „Иначе се оказва, че този човек не може да изпише антибиотик на себе си или съпругата си. Той не може да изпише електронна, защото няма код на лечебно заведение“, обясни семейният лекар дни преди здравният министър проф. Христо Хинков да обяви, че целта на ведомството му е до края на 2024 година всички медикаменти да се изписват електронно. Той коментира, че това може да се случи и до средата на идната година. „На среща с премиера и Българския лекарски съюз се разбрахме, че до април ще изчистим всички недостатъци на системата за електронни рецепти при антибиотиците”, каза той в ефира на NOVA и добави, че ще има малка група лекари, за която издаването на електронни рецепти няма да е задължително. Става дума за възрастни медици, които трудно ще си извадят електронен подпис, нямат амбулаторна практика и работят след пенсия. От думите му стана ясно, че България е на първо място по антибиотична резистентност в Европа и затова трябва да бъдат взети мерки.

Е-бележки

Д-р Николова коментира още, че при личните лекари няма значение дали извинителната бележка за учениците е „принт“ или „сент“. „Аз съм съгласна, че трябва да отпадне системата, че когато едно дете, което е било болно, трябва да се върне в кабинета само да му се издаде бележка, че е клинично здраво“, смята тя. Според нея искането на родители да извиняват отсъствия на децата си без преглед при лекар е щекотлива тема. „Бихме ли могли да делегираме права на всеки един родител да прецени здравословното състояние на детето, доколко изисква то да отиде на лекар и доколко той смята, че може да се справи сам с настъпващото заболяване“, заяви тя и подчерта, че в случая става дума за здравето на детето му, което не бива да се подлага на риск.

Стана ясно също така, че се обмисля ваксините за варицела и хепатит да станат част от имунизационния календар.