0

С лучайни минувачи вече ще имат право да оказват първа помощ при спешни състояния, без да подлежат на глоба, както досега.  Това се предвижда в нов законопроект за изменение на Закона за здравето, който бе внесен в последната минута, а вносители са представители на всички политически партии в 48-ото НС. Целта на промените е да се регламентира оказването на първа помощ от лица, присъстващи при спешни състояния и да се въведе използването на т.нар. автоматични външни дефибрилатори (АВД). „Тези промени са дело на Българския съвет по ресусцитация. Текстът на закона като мотивация и планове е направени от нас. Депутатите от всички парламентарни групи много ни помогнаха, както и юристите, които облякоха нашите мотиви в законова форма“, коментира пред „Телеграф“ председателят на съвета, кардиологът проф. Иво Петров.

Нарушение

Основна промяна се залага в чл. 222, ал. 1. В момента там е посочено, че „който оказва медицинска помощ или извършва здравна дейност, без да има необходимата професионална квалификация по медицинска професия за това, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение – от 10 000 до 20 000 лв“. Така на практика, ако днес спасим човешки живот на улицата, ние нарушаваме закона. Новите текстове предвиждат допълнение към тази алинея, което гласи, че „не се наказват лица, оказали първа помощ по време на или след настъпил инцидент и/или рязко влошаване на здравето на човек до пристигане на спешна медицинска помощ, в това число при необходимост от използване на медицински техники и медицински изделия“. В допълнителните разпоредби пък изрично се уточнява, че в „изделия“ за оказване на първа помощ, се включва и автоматичният външен дефибрилатор. 

Мотиви

„Мотивът за тази промяна е много прост – дори някой да има зла умисъл, не може да направи абсолютно нищо лошо с АВД, тъй като тези дефибрилатори са така направени, че изкуственият интелект ги задейства само ако има ритъмно нарушение и пациентът трябва да бъде дефибрилиран“, обяснява проф. Петров. Мотивите към законопроекта гласят, че целта на промените е да се осигурят условия за внедряване и функциониране на ефективни програми за автоматична дефибрилация и кардио-пулмонална ресусцитация на територията на България. Записано е също, че ще са необходими допълнителни финансови средства за „масова обучителна кампания“ във връзка с оказването на първа помощ. „Със сигурност ще трябва да бъдат създадени регионални центрове за обучение и предварително да обучим екипите, които ще обучават. Всичко това ще се случи и с подкрепата на Европейския съвет по ресусцитация. Междувременно продължаваме да развиваме и програмата на Софийска община. До момента по нея са инсталирани 5 дефибрилатора. Сега имаме план да осигурим такива за общинските болници, за двете най-големи общински зали и още 14 дефибрилатора за най-посещаваните метростанции“, разказа още проф. Иво Петров.