0

Д о неотдавна се смяташе, че дълголетието е заложено в гените.
След разшифроването на човешкия геном обаче и изследвания на генетичен материал от столетници се оказва, че това е мит. Наследствеността предопределя продължителността на живота ни само наполовина, а според някои генетици дори само 25-35 на сто. С това се обяснява и фактът, че възрастни хора изглеждат млади, а 40-годишни са като баби.
Специалистите по антиейдж медицина са категорични, че всеки човек може да си добави от 4 до 15 години живот над средностатистическия стига да спазва правилото: от нещо трябва да се откажем, но да въведем нещо ново във всекидневието си. Тази аксиома е заложена във фолклора и бита на японците и исландците, които са най-здравите нации, доживяващи до най-дълбоки старини.  Промяната на навиците не е трудна, когато в тях бъде внесено нещо ново, което носи настроение, това може да се постигне във всяка възраст.
Достатъчният сън удължава живота с 5-6 години и помага да изглеждаме по-млади с 5-10 години. Добър сън означава да станете от леглото отпочинали и бодри, а не жертва на недоспиване и половин ден клюмате с глава. Важно е да си лягате „още днес”, т.е. преди полунощ и да спите спокойно и дълбоко между полунощ и 4 часа сутринта. През това време най-активно се изработва


хормонът мелатонин,
който участва в регулацията на обмяната на веществата и предпазва организма от развитие на много възрастови заболявания.
Смята се, че кутия цигари на ден за 5 г. отнема 3 години от живота. Ако се откажете от пушенето след година получавате 3 г. здрав и активен живот. Общо непушачът ще живее 15 г. по-дълго. Половинчасовите разходки, кросове или гимнастика на седмица ще ви добавят 10 години здраво дълголетие. Всекидневната сутрешни  упражнения от 10-15 минути ви подаряват 3-6 години живот в много добро, дори отлично здраве.
Всекидневният смях и добро настроение тонизират.  Не се стеснявайте да се радвате на живота и на най-дребните неща - това ви прави по-устойчиви към стреса и връща емоционално загубените години.
Приемането на
повече вода
добавя още 5 години здрав живот. Водата представлява до 70% от нашето тяло. С възрастта нейното количество намалява. Затова човек трябва да пие между 1,5 и 2 литра дневно, като в това число влизат чайовете и фрешове. Тя регулира обмяната, която се извършва във водна среда. Пристрастяването към сладките неща съкращава живота с 4 г. Преминете на зеленчуци и несладки плодове, богати на фибри и други полезни вещества подобряват общото здравословно състояние.  Преви-шаването на употребата на мазнини над 10% от порциона ни отнема 4 години живот. И обратното, употребата на оптимално количество белтъчини (0,8-1 г на килограм тегло) е твърде полезно. Именно те са строителния материал на нашия организъм. С възрастта е по-добре месото да се заменя с млечни продукти и риба, тя храни клетките на мозъка и пази от деменция.
Тези прости правила ще помогнат на вашата генетика да осъществи максималната продължителност на живота, заложена в нея. Ще ви помогнат да изживеете един дълъг здрав и пълноценен живот, без да имате нужда от шепа хапчета всеки ден.

Цитруси може да докарат мигрена

Редица храни се славят като изключително полезни за здравето. Оказва се обаче, че не малко от тях предизвикват мигрена. Причината е съдържащите се в тях вещества.  На първо място между продуктите, които предизвикват главоболие са тези,  които съдържат амини. Това са биологично активни вещества, които в началото стесняват, а след това разширяват съдовете на мозъка, от което възниква и болката. Към амините спада тираминът. Той придава вкуса и аромата на скъпите вносни сирена, шунката, пушената риба, колбасите и други месни и рибни изделия, маринатите, сосовете, съдържа се и в някои плодове - цитруси, ананаси, банани, както и в ядките.
Черният шоколад повишава настроението, защото съдържащото се в него какао участва в синтеза в мозъка на вещество, родствено на опиума – фенилетиламин. Той също може да доведе до снижаване нивото на серотонина и от там до тежък мигренозен пристъп. Кофеинът в кафето разширява съдовете на мозъка, което предизвиква болка.  
Натриевият глутамат се съдържа не само в храните тип фаст-фууд,  любима подправка е в китайските ресторанти. При някои хора той може да предизвиква  главоболие, изпотяване и затруднено дишане. Подобно действие имат и нитратите при по-чувствителните потребители. Те са както в плодовете и зеленчуците, така и в редица консерви. Изкуствените заместители на захарта и особено аспартама не само предизвикват главоболие, но и покачват кръвното налягане. Ако не можете да пиете кафето и чая си без подсладител по-добре използвайте мъничко захар.

Вредни навици, които разболяват

Куп навици, неприятни за околните, вършим всеки ден. Някои от тях са не само некрасиви за гледане, но и разболяват.
Например гризането на ноктите, което мнозина правят. Според психолозите желанието да си гризеш ноктите възниква по време на вътрешни преживявания и стресове. Някои го правят и в офиса, и у дома, дори в обществения транспорт – все на места, от които чрез този навик могат да прихванат редица инфекции, най-неприятната от които е хепатит А, наричан болест на мръсните ръце. Заедно с ноктите се обелват и кожичките, следват досадни и трудно лечими екземи и възпаления, причинени от бактерии, гъбички и яйца на паразити. Освен това, от гризането на ноктите усмивката погрознява,  тъй като се  разваля зъбния емайл.
Когато пукаме пръстите, разтягаме ставата, налягането в ставната течност пада и газовете, които са разтворени в нея се превръщат в мехурчета. Този навик довежда до заболявания, свързани със ставните връзки.
Постоянно манипулиране на появило се акне няма да помогне за неговото премахване, но може да остави грозни и трайни белези.  Пиенето на газирани напитки или бира направо от металната кутийка със сигурност ще ви „възнагради” с инфекция, която може да бъде лека, проявяваща се с афти в устата, но може да се окаже и хепатит „А”.
Списъкът може да бъде продължен и с други невинни и несъзнателни действия от ежедневието: чопленето в носа, опитването на резенчета плодове на пазара (обикновено немити),  кихането в ръка, когато няма възможност тя веднага да бъде измита; неволното погалване на безстопанствено животно без измиване на ръцете.
Оказва се, че неосъзнатите действия носят доста рискове за здравето. Затова, носете всякога със себе си мокра кърпичка с дезинфектиращ ефект или лосион. Така ще намали, до известна степен, риска от зараза при неосъзнат жест.

8 причини да заменим кафето със зелен чай

Осем полезни действия на зеления чай могат да ви мотивират да замените сутрешния ритуал за пиене на кафе с пиене точно на освежаващ зелен чай. Доказано е, че той стимулира метаболизма. Ако искате да влезете във форма или просто да свалите един – два килограма за лятото, с чаша зелен чай сутрин лесно ще го постигнете.
Някои от съставките му убиват бактериите и помага в борбата с инфекции. Освен че ще подобри дъха и вкуса в устата ви, той има свойството да забавя развитието на стрептококус мутанс -  недоброжелателни бактерии, които живеят в устната кухина на всеки един от нас, без да го подозираме. Зеленият чай намалява риска от диабет. Множество изследвания доказват, че той влияе на инсулиновата чувствителност на хората и намалява нивата на кръвна захар. Доказано е, че намалява и риска от онкологични заболявания. Проучване показва, че с 22% по-малка е вероятността  от рак на гърдата при жени, които пият зелен чай.