0

С обственици на имоти нерядко отказват да ги дават под наем на бежанци, като главната причина е несигурността относно срока на пребиваването им, научи „Монитор“. Хазяите не искат да сключват договори за кратък период от време от напр. само един или няколко месеца.

Собственици на имоти нерядко отказват да ги дават под наем на бежанци, като главната причина е несигурността относно срока на пребиваването им, научи „Монитор“. Хазяите не искат да сключват договори за кратък период от време от напр. само един или няколко месеца.

От Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) обаче са решили брокерите, членуващи в него, да не искат комисионна такса при сключване на договори за наем с украински граждани. Това заяви пред „Монитор“ председателят Добромир Ганев. Браншовиците ще питат правителството възможно ли е отпускането на дневна субсидия за настаняване на украинци в частни имоти.

По думите му украински граждани са започнали да обвиняват брокери, че не желаят да им съдействат при намирането на жилища именно защото не получават хонорари от тях.


Истината обаче се оказва съвсем различна -


наемодателите се страхуват в даден момент да не бъдат натоварени с допълнителни разходи заради неяснотите около статута на сключените договори и развоя на събитията на украинска територия.

Именно поради тази причина от НСНИ планират да изпратят писмо до отговорните институции с въпрос относно потенциалното финансиране от държавата при подобен тип настаняване на принципа на механизма, изготвен за хотелиерите, но в


по-нисък размер заради липсата на изхранване


Според него по този начин ще бъдат защитени както хората, които имат нужда от подслон, така и интересите на българите - собственици на имоти.

Ганев бе категоричен, че потенциалното повишаване на цените на наемите у нас би било единствено вследствие на големия поток от нуждаещи се от временен дом, а не на договорка между група от хора, желаещи да се възползват от ситуацията с цел печалба. Сериозен проблем пред осъществяването на подобен тип сделки се оказва и че част от имотите не излизат на пазара, а стоят празни от години.

„Наемният пазар на жилища беше най-силно засегнат по време на пандемията, защото хората имаха възможност да учат и работят от разстояние“, констатира той, като допълни, че към момента се случва точно обратното - има огромен поток от хора, които имат ужасяваща причина да наемат жилища у нас. Във връзка с това благотворителни организации често се свързват с брокерски фирми, които им предоставят информация за свободни имоти за отдаване под наем. Не липсват обаче и случаи, в които собствениците на жилища решават да ги предоставят безвъзмездно на украинци, търсещи подслон.

„Наблюденията ми през последните 2 седмици показват, че


постоянно се появяват нови хора, предоставящи безвъзмездно домовете си“,


коментира Ганев, подчертавайки, че дори негов колега е приел група украинци в жилището си, докато заминат за Германия, а след напускането им веднага са били настанени други 3 жени и 5 деца.

Според брокера от София Даниела Грозева украинските граждани търсят основно възможности за краткосрочен наем, тъй като се надяват скоро да могат да се върнат в страната си.


„Не се наблюдава цялостно покачване на цените на наемите


от началото на войната“, заяви тя, като поясни, че имотите за краткосрочно отдаване традиционно се предлагат на по-високи цени заради липсата на сигурност относно бъдещите приходи.

В Бургас пък повечето хора се свързват с близки и познати и отсядат у тях, докато организират пътуването си до друга европейска страна. В случай че все пак се стигне до наемане на жилище, част от наемодателите настояват за едногодишна предплата, тъй като са изключително притеснени от това как ще се развие войната в Украйна, съобщи брокерът Стефка Томова.

Брокерите смятат, че отваряне извън сезона няма да бъде изгодно и за собствениците на апартхотели в Бургас и региона заради непосилните сметки за отопление, които ще се наложи да плащат. С цел да приюти граждани, бягащи от войната, по примера на Варна във втория по големина български черноморски град ще бъде изграден бежански център.