0

Г раждани се събраха пред служебния вход на Народното събрание на протест, организиран от КНСБ. Плакатите им са с надписи "С тези пари не може да се живее в България", "Инфлацията расте - доходите не" и "Справедлива и адекватна минимална заплата". Протестната акция е с искане за увеличаване на минималната работна заплата от 710 на 760 лева, както и по-високи възнаграждения за работещите в бюджетната сфера.

БТА

БТА

БТА

Протестната акцията започна в деня, в който изтича срокът за предложения за актуализация на бюджет 2022 г. и ще продължи до приемане на исканията на КНСБ по него.

"Над 500 000 души работят на минимална работна заплата и ръстът на доходите им е много по-малък от инфлацията. Приходите са подценени, а капиталовата програма няма да бъде изпълнена", каза главният икономист на КНСБ в "Денят започва".

БТА

БТА

Пред журналисти пред НС Любослав Костов заяви, че от 24 години в България не е имало толкова висока инфлация. От синдиката посочват, че за последната една година цените на стоките от потребителската кошница са се увеличили от 72,36 лв. на 104,62 лв.

Според синдикалистът парите за увеличаване на заплатите ще дойдат през повишаването на приходите, през неизпълнението на капиталовата програма. Хората в средната класа и с ниски доходи понасят най-голямата тежест от тази криза, те най много обедняват, коментира Костов. Той заяви, че протестната акция на синдиката ще продължи, докато не бъдат приети исканията им, предаде БТА.

От синдиката настояват за ръст на работните заплати за работниците и служителите в бюджетната сфера с минимум 15%, а на "работещите на терен" с 20%.

Друго основно искане на профсъюза е по-висока подкрепа за семейства с деца. Те предлагат увеличение на размера на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лв. годишна данъчна основа за едно дете и от 9000 на 15 хил. лв. за семейство с две деца. Това ще подпомогне домакинските бюджети на семейства с едно дете в размер на 750 лв. годишно и на семейства с две - в размер на 1500 лв., сочат сметките на синдиката.

От КНСБ настояват за преструктуриране на разходите по бюджета, за да се захранят перата, свързани със социалното подпомагане. Настояват държавата да насочи допълнителен ресурс от 1,5 мрд.лв., за да се разшири обхватът на хората, нуждаещи се от подкрепа в трудната социална обстановка. Средствата могат да бъдат осигурени от силно надценената капиталова програма, която в момента е в размер на 8,2 млрд. лв.

С оглед на подцененото равнище на действащата през 2022 г. линия на бедност от КНСБ предлагат единен критерий за достъп до помощи за отопление (независимо от начина на отопление) да се предостави на всички лица, които са с доход до 150 на сто от линията на бедност от 413 лв., или с доход до 620 лв.

Към днешния протест се очаква да се присъединят представители на федерациите към КНСБ от всички бюджетни сектори. Протестиращите ще настояват да се срещнат лично с всеки един от народните представители, за да връчат исканията на КНСБ за актуализацията на Бюджет 2022 г.