0

Д али ще остане по-нисък ДДС за някои стоки и ще има ли налог за свръхпечалба ще стане ясно в средата на месеца. Бизнесът и финансовото министерство не се разбраха на заседанието към Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера за предложените от ведомството промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Сред предложените изменения са налог за свръхпечалба, премахване на по-ниските размери на ДДС за някои стоки и услуги и др. Няма консенсус, съобщи за „Телеграф“ икономическият съветник в Българската стопанска камара доц. д-р Щерьо Ножаров.

Позиция

„Бизнесът е против данък свръхпечалба. Правителството е по-добре да ограничи бюджетните разходи вместо да изземва ресурсите на бизнеса. Има възможности за ограничаване на бюджетните разходи“, обясни за „Телеграф“ доц. д-р Ножаров. По думите му има още време за преосмисляне на предложенията и становищата. Съгласуването ще продължи до 14 април, обясниха от финансовото министерство. 

От БСК посочиха, че се въздържат от подкрепа на предложените изменения в областта на фискалния контрол на стоки с висок фискален риск. В становището си от камарата изтъкнаха, че подкрепят усилията на правителството за противодействие срещу данъчните измами. В мотивите към законопроекта е посочено, че предложените мерки имат за цел да осигурят надграждане чрез въвеждане на задължително предварително деклариране на данни за превозите на стоки в страната. От БСК подчертаха, че в същото време не е представена информация за регистрирано увеличаване на случаите на злоупотреби.

Тежест

Според тях с предложените промени се създава допълнителна административна тежест, доколкото налагат деклариране на всеки отделен превоз в сферата на бързооборотните стоки. Това е свързано със съществени разходи за бизнеса за персонал и оборудване, което ще се отрази в повишение на цените на стоките, уточниха от камарата.
Оттам обявиха, че подкрепят предложеното изменение прагът за плащанията в брой в страната да се намали от 10 000 лв. на 5000 лв.