0

Б ългария е на второ място в ЕС по ниски лихви по ипотечните кредити.

Изпреварва ни само Малта, сочат данните на БНБ и Европейската централна банка.

ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА: Спестяванията ни набъбнаха с 18 млрд. лева

При това понижението у нас продължава въпреки тенденцията към ръст на лихвите в глобален мащаб.

Лихвите по жилищни кредити в левове у нас към края на януари са средно 2,57 на сто, сочат данните на БНБ.

Това е лек спад спрямо предходния месец, когато нивото е било 2,58%. На годишна база обаче намалението е по-голямо – януари миналата година средният размер на лихвите по ипотеките е бил 2,61%.

Еврозона

Само в Малта процентът е по-нисък, показват данните на ЕЦБ. В островната държава през декември те са възлизали на 2,42%. Развити икономики като Франция и Германия имат далеч по-високи лихви – съответно 3,6 и 4,05 на сто. Средният размер в еврозоната е 4%.

Ипотеката поскъпва с 10 бона!

Най-високи са лихвите в балтийските държави, като номер едно по скъпи ипотеки е Латвия, където процентът на оскъпяването е 5,82 на сто.

Ниските лихви и повишението на доходите провокират бум на жилищното кредитиране. Само в рамките на една година – от януари 2023 до януари 2024 г., новоотпуснатите заеми са с 32,2% нагоре.

Те стигат 635,4 милиона лева – с близо 155 милиона лева повече спрямо година назад. На месечна база – януари спрямо декември, има спад с 15,8 на сто.

Цените на имотите замръзват! (СНИМКИ)

Това обаче не е сигнал за охлаждане на кредитирането, а се обяснява с факта, че декември винаги е по-силен, коментира пред „Телеграф“ финансовият анализатор от „Моите пари“ Десислава Николова.

Лихвите по потребителските кредити са чувствително надолу. Само за един месец те са спаднали с почти един процентен пункт – от 9,60 на 8,67%. Годишното изменение пък е минус 0,27 на сто.