0

Д о 10 хил. лв. може да стигне глобата, ако пазарите са мръсни и вони от разлагащи се продукти. Това предвиждат новите текстове в проектозакона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Документът е качен за обществено обсъждане на сайта на Министерството на земеделието и храните и всеки може да каже мнението си до 10 юли.

За хигиената по фермерските пазари глобите са от 500 лв. до 1500 лв., но при по-тежки провинения те могат да стигнат и 10 хил. лв., става ясно от текстовете. За чистотата персонално отговарят организаторите на пазарите, а контролът за първи път се възлага на кметовете и съответната администрация, която те назначават. Така фермерските пазари вече са грижа на общините, които до този момент се чудеха какво да правят с тях. „За нас е важно, че със закон се уреждат правата и отговорностите и кой кой е”. Това коментираха пред „Телеграф” Тенчо Христов, един от организаторите на пазара пред Министерството на земеделието, и Николай Генов, организатор на Фермерския пазар на Римската стена в столицата. Каква е ситуацията в момента провери „Телеграф” на три пазара в столицата, особено след десетки оплаквания на читатели, че по време на жегите на Женския пазар миризмата на вкиснато и разлагащи се продукти е била нетърпима.

Саламура

„Най-голямата воня по време на жегите може да причини разлята саламура от сирене. Може да е разлято малко, но събира мухи и гледката е крайно неприятна”, обясни зооинженерът Тенчо Христов от Фондация „Биоселена”. Това е причината, поради която на Фермерския пазар пред земеделското министерство стопаните, които излагат млечни продукти, са с хладилни камери, а саламурата си я връщат в кофички, обясни Христов. Той подчерта, че за чистотата отговарят организаторите на пазарчето, като осигуряват специален контейнер за отпадъци, който в края на деня се изхвърля на определеното за това място. Биоотпадъците пък се изхвърлят в обозначени контейнери. Организаторите са осигурили тоалетна и мивка за фермерите, показа Христов.

Кметовете погват прясното мляко в пластмаса и сирене без хладилник.

 Кметовете погват прясното мляко в пластмаса и сирене без хладилник.
Телеграф

Щандове

„Едва ли има търговци, каквито са основно на Женския пазар, които да продават вкиснати зеленчуци и плодове. По-скоро миризмата е идвала от разпилени продукти или от кофите за смет, в които са хвърляни развалените вече плодове”, коментира той. Екип на „Телеграф” видя обаче, че на Женския пазар в поставените за целта кофи се хвърлят развалени домати, които в горещо време бързо ферментират.

Контейнер с прокиснали домати на Женския пазар.

 Контейнер с прокиснали домати на Женския пазар.
Телеграф

На пазара извън сергиите още в ранните часове има баби, които продават прясно „домашно мляко” в пластмасови бутилки, както и пакетирани в найлон домашни сирена и кашкавали, които са пуснали вода. Те обясниха, че са от кравите, които отглеждат децата им. В други дни пък се появяват по пазарите и в кварталите на София коли със стока от района на Разлог, които въртят търговия с пилета, потънали в кръв, без хладилник и с „домашни” сирена и кашкавали. Те могат да се засекат и на щандове на Женския пазар.

Кметовете ще наказват за кървави пилета и салами без хладилник по сергиите.

 Кметовете ще наказват за кървави пилета и салами без хладилник по сергиите.
Телеграф

През главата

Точно такива „стопани”, които продават меса и сирена, плодове и зеленчуци извън определените за фермерските пазари места, ще бъдат глобявани яко, гласят новите текстове. За това ще носят отговорност и организаторите на самите пазари, чиито наказания могат да стигат и до 15 хил. лв., според проектозакона. До 15 хил. лв. ще е глобата, ако организатори си позволят да разположат сергии през главата на кмет и Агенцията по храните, гласят текстовете. Така че бабите с прясно мляко в пластмасови бутилки, домашните пилета с кръв, суджуци и всякакви кулинарни благини, ако не са регистрирани по съответните наредби, ще бъдат преследвани от кмета на съответната община. Практически новите текстове слагат край на колите по кварталите с „домашна” храна.

Николай Генов, организатор на фермерски пазар: Тоалетните стават като в мол

Тоалетните на пазара в Римска стена са взети с конкурс в общината от организаторите на Фермерския пазар „Римската стена”, съобщи Николай Генов. Чистата тоалетна е една от най-големите гаранции за качеството на хигиената по пазарите, обясни той. „Идеята ни е да я ремонтираме и да стане като в моловете чиста и безплатна. Няма нито един търговски център, където клиентите да плащат за тоалетна, при това хигиената е на много високо ниво. Понякога хората влизат в моловете точно заради възможността да ползват тоалетната“, обясни Генов.