0

С голяма доза сигурност можем да твърдим, че новата минимална заплата от 1 януари 2024 г. би трябвало да е около 940 лева. Това е ръст с над 20% от текущото ниво от 780 лева, пише в свой анализ икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Според приетия механизъм за изчисляването й новата минимална заплата трябва да се определи към 1 септември 2023 г. и да влезе в сила от 1 януари 2024 г. Формулата гласи, че минималната заплата в началото на 2024 г. следва да е равна на 50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на 2022 г. и първите две тримесечия на 2023 г. Тъй като вече има данни за почти целия цитиран период, нивото й още отсега може да бъде прогнозирано с голяма доза сигурност.

Обсъждания

„Въпреки политическото заиграване на синдикатите с темата, покачване на минималната заплата още от юли месец би било огромна грешка и в противоречие със закона. Минималната заплата вече беше увеличена в началото на годината на 780 лв., след което парламентът прие ясен механизъм за нейното определяне, като минималното възнаграждение се обвързва със средната брутна работна заплата по ясна формула – така отпадат и всякакви пазарлъци с работодатели и синдикати. Последните имат пълната свобода да си говорят на ниво отделни предприятия или сектори, там където има съответното представителство“, коментира още икономистът.

Пенсиите пък се вдигат с 12% от 1 юли 2023 г. по т.нар. швейцарско правило. Надзорният съвет на НОИ гласува увеличението още на 5 юни, ден преди гласуването на редовното правителство. А парламентът прие увеличение на минималната пенсия до 523 лева, което също е ръст с 12%.

Бюджет

Темата с пенсиите изглежда приключена и би трябвало вече да не е част от предстоящите дискусии за бюджет 2023 г. Важно е да се отбележи и много сериозното покачване на минималната пенсия в последните години – от 250 лв. към 1 юли 2020 г. до 523 лв. към 1 юли 2023 г. Това е ръст от 109% за три години, очевидно далеч над инфлацията за този период и съответно отвъд разпоредбите на швейцарското правило, заключава още икономистът. По отношение на бюджета той не очаква намалените временно ставки по ДДС за някои сектори да се върнат предсрочно на старите си по-високи нива. Очаква се дебатът по тази тема да се проведе в края на годината с приемането на бюджета за 2024 г.