0

Д а се забрани и вносът на нерафинирано и рафинирано олио от Украйна ще поискат днес от правителството от Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Това съобщи на „Телеграф“ Илия Проданов, шеф на НАЗ, вчера. Припомняме, че днес изтича действието на забранителния списък с неразрешени продукти от Украйна. Искаме листата с неразрешени за импорт продукти да се разшири, особено олиото, защото в силузите залежава над 1 млн. т български слънчоглед преди жътва. Практически вносът не е спирал, защото след като ограничението влезе в сила, фабриките, вместо да изкупуват наш слънчоглед, веднага започнаха да внасят олио от Украйна, обясни той. Според Костадин Костадинов, шеф на Българска аграрна камара, са вкарвали и зърно под предлог, че се изпълняват стари договори.

Цената на българското черно семе стремително върви надолу. На места стига до 630 лв. за тон и фабриките пак не купуват, каза Проданов. Той допълни, че земеделци с кредити са били притискани от фабриките да продадат близо 50% под себестойността.

Пшеница

По данни на НАЗ в складовете стои около 2 млн. т пшеница, с 0,5 млн. т повече от годишното потребление на страната. Очакванията за новата са за над 6 млн. т, която някъде трябва да се прибере. Проданов обясни, че откакто е започнала войната, Украйна и Русия са ни взели пазарите в Европа.

Пшеницата е слязла под 370 лв. за тон, а на места искат и 340-350 лв. за тон по данни на НАЗ. Това, което се случва на пазара, е истинско надцакване. Ако ние свалим цената на зърното, украинците веднага свалят още по-надолу, разказа Костадин Костадинов. Той допълни, че само българските фабрики играят срещу родните фермери за разлика от другите засегнати страни. В Полша, когато украинското зърно стигна до мелниците им, държавата веднага се намеси и наложи административни защити, разказа зърнопроизводителят.

Забранителният списък за внос от Украйна бе наложен по искане на засегнати страни, сред които България, Полша, Румъния, Унгария. Очаква се еврокомисарят Януш Войчеховски да удължи ограничението до края на годината, но окончателното решение ще е на Европейската комисия, каза Илия Проданов.