0

Б ългарите изкупуват лекарствата за депресия, а психиатри алармират пред „Телеграф“ за периодичен недостиг на тези медикаменти. Те са изключително важни, защото се предписват и на пациенти с мисли за самонараняване и самоубийство. В същото време дефицитът им води и до друг проблем – психодиспансери отказват да приемат за лечение болните, тъй като не разполагат с нужните количества от съответните медикаменти. Един от липсващите антидепресанти е широко разпространен за лечение на редица състояния. „От няколко дни е наличен, но това не решава въпроса, защото скоро отново ще изчезне. Той липсва периодично от пазара, което е огромен проблем за пациентите“, споделя психиатърът д-р Велика Запрянова.

Списък

„Почти всички скъпи оригинални лекарства периодично липсват. Причината при тях е, че по-голямата част се изнасят извън граница. При генеричните най-вече става дума за производствени проблеми – липса на суровини, дори опаковки понякога“, коментира пред „Телеграф“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според него липсващите медикаменти у нас са над 300. В същото време в Списъка на лекарствените продукти с установен недостиг, които временно не могат да се изнасят от страната, са включени едва 74 медикамента. Именно поради тази причина от здравното министерство посочиха, че обмислят промяна на формулата, по която се определя кои лекарства да бъдат включени в т.нар. СЕСПА. „Със системата СЕСПА се следи всекидневното наличие на лекарства. При спад под 65% от наличните количества в предходния месец означава, че е налице недостиг. Смятам, че трябва да се спре износът на тези около 300 лекарства поне за период от 6 месеца, за да наваксаме и да има достатъчно количества от тях и в аптеките, и в складовете”, твърди д-р Константин Качулев, зам.-председател на УС на Регионалната фармацевтична колегия-Благоевград.

Зареждане

„Между другото този екип на здравно министерство за първи път взе проблема и организира експертен съвет по въпроса. В момента обсъждат темата и търсят решение. Ресорният министър вече заяви, че системата СЕСПА, която проследява лекарствените продукти у нас, трябва да се промени. Аз също съм на това мнение. Тогава дефицитите няма да са толкова остри“, каза Николай Костов. В момента има недостиг на важни лекарства за епилепсия, понижаване на кръвната захар, проблеми с щитовидната жлеза, нискомолекулни хепарини и антитромботични средства и др. Костов обяснява, че не става дума за траен дефицит. „Периодично има зареждане, но в малки количества, които са крайно недостатъчни“, казва той. Пример за това е разтвор за инхалации, който се изписва особено много в момента, тъй като е предназначен за лечение на респираторни инфекции при децата. Преди дни е имало зареждане на минимални количества, които обаче били изчерпани за ден. Пулмологът доц. Рада Маркова също споделя за проблем с липсата на инхалаторни медикаменти, както и на някои антибиотици.

Сигнали

В Националната здравноосигурителна каса също се подават десетки сигнали за липсващи медикаменти. При проблеми, свързани с лекарствоснабдителния процес в аптечната мрежа, притежателят на разрешението за употреба следва писмено да уведоми НЗОК за съответното обстоятелство. Във връзка с постъпващи запитвания от пациенти на терапия с конкретен инсулин за липсата му в аптечната мрежа е отправено запитване към притежателя на разрешението за употреба. С писмо касата е информирана, че има забавяне в регулярната доставка на лекарствения продукт, но той ще бъде наличен у нас през следващата седмица. Друг пациент алармира за проблем с друг медикамент, отново за диабет. Отговорът от касата гласи, че е получена информация за временен недостиг от него в целия ЕС поради прекомерно търсене.

Русенци си купуват илачи от Румъния

Русенци от години купуват в Румъния лекарства, които там или са по-евтини, или пък не могат да се намерят в нашата аптечна мрежа. Още на 1 юли 2015 г. румънското правителство намали на 9 процента ДДС на лекарствата и това се отрази на крайната цена. Ако не е спешно, обикновено хората съчетават отиване в Букурещ по някакъв повод и тогава си купуват лекарства, тъй като транспортните разходи не са малки, а само таксата за преминаването на Дунав мост в двете посоки е 10 лева. Често и таксиметрови шофьори, които пътуват до Румъния, вършат услуга с купуването на определен медикамент. Лекарство за онкоболни например липсва в нашата аптечна мрежа и пациентите си го набавят от северната съседка. Така е и с медикамент за кожни проблеми, който пък въобще не се внася у нас, но лекари го препоръчват.

Проблем и с броя аптеки

Недостигът на медикаменти не е единственият проблем. В страната има неравномерно разпределение и на аптеките. Така, докато в някои градове те са повече от необходимото, в цели общини има траен недостиг. Във Варненска област например ситуацията е най-критична в община Ветрино, където има 10 населени места. В нито едно от тях няма откъде да се купи лекарство, каквото и да било, при положение че за селата е необходимо да има поне две аптеки. Последната в общината обаче е затворена вече повече от година. Хората настояват да има поне една, която да работи през делничните дни. Най-близките аптеки сега са на околo 20 км, като на местните се налага да пътуват до Девня, Провадия или Нови пазар, за да си купят лекарства, които на всичкото отгоре може да липсват.

*По темата работиха още Жанета Йорданова, Добромир Радушев