0

С алатата ни е излизала златна през януари. Въпреки че инфлацията е намаляла, хранителните продукти са останали скъпи, като най-напомпани са били цените на зеленчуците. Това показват данни на националната статистика.

Проценти

През януари месечната инфлация е 1,1%, а годишната е 16,4%.

Забавянето й започна от октомври миналата година, след като достигна връх от 18,7 на сто през септември на годишна база. През декември инфлацията остана на нивото си от ноември – 16,9 на сто на годишна база. Средногодишната инфлация за периода февруари 2022 - януари 2023 г. спрямо година по-рано е 15,9%.

Хладилник

Въпреки намаляващите проценти пълненето на хладилника все още остава скъпо. Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки през януари са се вдигнали с 1,5 на сто. Най-голямо е повишението на лука - със 17,3 на сто. Нагоре са също пиперът и листните зеленчуци, съответно с 11,6 на сто и със 7,6 на сто. С малко над 10 процента са поскъпнали и доматите. Сиренето е нагоре с процент, а телешкото месо, каймата, хлябът, кафето, брашното и кашкавалът са се вдигнали с между 0,70 и 0,50 на сто. Поевтинели с 3 и 2,1 на сто са олиото и млечните масла. За маслото и пилешкото сме плащали с близо 2 на сто по-малко. При транспорта цените са нагоре с 2,3 на сто, а при здравеопазването – с 1,5%. Повече сме харчили още за мебели и стоки за дома, както и за газ, бензин и дизел.

Надолу

Надолу са цените единствено при облеклото и обувките с 1,9% и при развлеченията и културата с 0,1 на сто. През първия месец от годината е регистрирано намаление на международните полети - с 23,2%, винетките - с 10,7%, бензина А100Н - с 3,5%, книгите - с 3,2%, телевизорите - с 2,7%, обувките - с 2,5%, облеклото - с 1,7%. Малко по-евтино са се продавали и автомобилите на старо. Отчетеният спад в цените им е с 0,4 на сто. С процент и половина са поевтинели и всички отоплителни уреди у нас, показват още анализите на статистиката.