0

Д ейността на гъбари и билкари да влезе като част от новите данъчни промени, обсъждат във финансовото министерство. От вeдомството ще настояват за бране на гъби, семена, билки и диви плодове да се плаща патентен данък. Мотивът - изсветляване на сектора.

Сега гъбари и билкари се таксуват с 10% от годишния им приход. Предложението е вместо това да има закрепен патентен налог към съответната община. А размерът да варира сред 240 и 480 лева годишно. Не всяка година обаче има трюфели на едни и същи места, споделя пред Нова телевизия Росен Иванов, който от 14 години се занимава с такава дейност. Така патентен налог, заплатен на една община, на процедура ще ограничи ловците да търсят в друга.

„Нашата работа е доста трудоемка, ставаме измежду нощ, пътуваме, непрекъснато сме на терен и изкарваме една естествена заплата за поддържане и грижа на фамилията“, коментира Росен.

Засушаването принуждава него и други търсачи на трюфели да обикалят страната.

„Има 265 общини и в случай че би трябвало да платим на половината от тях, с цел да можем да работим, всичко се обезсмисля. Ние не желаем да сме плебеи на страната“, казва Росен Иванов. Заради планираните мерки ловци на трюфели и гъбари се заканиха да излязат на митинг. Те настояват да продължат да заплащат на база приходите си. Още повече че сред тях има и хора, които излизат на лов само събота и неделя.