0

В одата е жизнено право за всеки. Да се въведе водна помощ, 18 години се говори за това, но не се прави.

Това заяви шефът на КЕВР Иван Иванов в парламента. Изслушването бе поискано от депутати от ПП-ДБ, предизвикано от поскъпването с 15% на водата  от януари 2024 г.  Високи цени и лошо качество, увеличени загуби, спиране на живителната течност предизвикаха протести, питания и множество жалби на граждани от цялата страна. Да се готвим ли за внос на вода, попита депутат и даде  пример с тока, който вече внасяме, заради действия и бездействия на управляващите.

Причини

"Ежегодното увеличение на заплатите на служителите във ВиК сектора е една от причините за поскъпване на цената на водата“, съобщи Иван Иванов. То е заложено в национално споразумение между  регионалното министерство, българския ВиК холдинг и синдикалните организации в сектора.  50% от разходите на ВиК дружествата отиват  за възнаграждения.

ОПАСНОСТ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ: Бутилираната вода тъпкана с пластмаса!

Това означава, че при 15% средно поскъпване на водата, 7-8% от него е за увеличените заплати, поясни регулаторният шеф. Инфлацията е другата причина за поскъпването.  Повишението на строителните материали  и метали било между 50 и 100% , което влияе на разходите за ремонти и поддръжка на мрежата. 

За сериозното поскъпване на водата в някои области повлияло наказателното намаление на цената на водата на 22 ВиК оператора, които не изпълнили планираните в бизнес плановете  им инвестиции и КЕВР им намалил наказателно цената за 2023 г.  Така ако ВиК Берковица  беше изпълнила инвестиционните си намерения, повишението щяло да бъде с 10 , а не с 80%, а поскъпването на ВиК Сливен с 9 вместо с 42%.

Оправдание

КЕВР определя пределни цени, ВиК дружествата могат да въведат по-ниски, каза  регулаторният шеф.  Той  обясни, че правомощията и възможностите за въздействие на регулатора са ограничени от липсата на лицензионен режим за ВиК операторите.  Иванов обаче не обясни по-голямото поскъпване на водата в община Троян, която е собственик на местното ВиК дружество. Регулаторът не се съобразил с  отрицателното становище на кмета и общинския съвет. Нужна е промяна в законодателството, категоричен e председателят на КЕВР. „Имахме надежда водните помощи да се въведат с промените в Закона за ВиК услугите, но това не се предлага досега“.  Необходимо е сериозно проучване и  осигуряване на средства за обезпечаване на водните помощи, смята регулаторният шеф.