0

И спекулантите, препродаващи възпоменателни монети в интернет, надуха цените, след като БНБ актуализира своите заради поскъпването на златото на международните пазари, показа проверка на „Телеграф“.

Най-малката златна монета „Света Богородица-Златна ябълка“ с номинал 10 лева вече трудно може да се намери в нета за по-малко от 1800-1900 лева. В началото на годината БНБ пусна четири разновидности на тази златна пара в различни размери без предварително определен тираж, което означава, че наличности от нея ще има постоянно на касите на централната банка.

ВНИМАНИЕ: Кипи нова треска за злато!

Въпреки че всеки може да си купи такава жълтица оттам на по-ниска цена, в интернет все още има обяви от прекупвачи, които се надяват да спечелят някой лев, препродавайки я по-скъпо. При пускането си в обращение най-малката монета с образа на Божията майка струваше в БНБ 1438 лева. Веднага след емитирането й в интернет се появиха и първите обяви на спекуланти, като цената достигаше най-много до 1600 лева. Впоследствие БНБ вдигна цените заради поскъпването на златото и сега на касите й „Златната ябълка“ с номинал 10 лева струва 1648 лева. Това се отрази и на вторичния пазар, където спекулантите също надуха цената с 200-300 лева и сега тя гони 2 бона.

ОЩЕ ПОВЕЧЕ: Златото продължава да поскъпва

Двулевка

Двата златни лева, които са копие на двулевката с образа на Пасий Хилендарски, която всеки има в портмонето си, пък може да се намери за 4000-5000 лева в интернет. Монетата, която бе емитирана от БНБ през 2022 г., отдавна е изчерпана на касите на централната банка и може да се закупи само на вторичния пазар. При пускането й на касите на БНБ тя струваше 3755 лева. Въпреки това тиражът бе изкупен много бързо, включително заради спекулантите, които се редяха на опашките с надежда за печалба на вторичния пазар.

За да потуши истерията с юбилейните монети в последните години, БНБ постепенно вдигна тиражите, а за някои разновидности реши да не отсича предварително определени бройки, за да има постоянно наличности.