0

О паковано сирене със 70% водно съдържание се продава на промоция в търговските вериги, видя „Телеграф“. Цената му в момента е 5,62 лв. за килограм, което е с 24% намаление. На щандовете в един от търговските обекти се предлага само един вид от продукта с високо водно съдържание. В други търговски обекти пък се предлагат сирене, на което е описано, че водното съдържание е до 60%, но при взимане на опаковка от него буквално тече вода.

Изисквания

Според Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти от 4 ноември 2021 година сиренето с водно съдържание над 60% трябва да бъде обозначено и да се продава само опаковано. В него обаче не трябва да се използват влагозадържащи агенти като трансглутаминаза, която играе ролята на слепващо вещество между млякото и водата и е вид химикал. На производителите им беше даден гратисен период в рамките на 6 месеца, в които трябва да приведат производството си според новите изисквания. Този срок изтече на 4 май тази година. Така на пазара всички продукти, които са с водно съдържание над 60%, трябва да се предлагат задължително опаковани и обозначени.

Разлики

Срокът на годност за продукта с повишено водно съдържание е до 11 юли 2022 г., тоест около 3 месеца. За сравнение истинското, което има над 40% сухо вещество, трае около 5 месеца. Друга разлика е в цените на продуктите. Истинското бяло саламурено сирене струва от 14 до 25 лева за кило, а това с водно съдържание е 5-7 лева за кило.

Проверка на „Телеграф“ установи, че някои от мандрите, които произвеждат истинско сирене, използват новите изисквания като маркетингов трик с цел привличане на клиенти. Например върху етикетите на някои продукти изрично е описано, че сухото вещество е над 40%, както е според новата наредба. Сиренето, което претендира да е произведено по Български държавен стандарт, обаче трябва да има водно съдържание под 55%.

Намаление

Цената на хляба може да поевтинее с 10 на сто, ако се приложи ДДС 0% за насъщния, коментира Димитър Людиев, хлебопроизводител от Бургас. Има вероятност и да се задържи на това ниво, посочи още Людиев. Според него обаче има много неясноти около тази мярка, като една от тях е точно за кой хляб ще се отнася нулевата ставка. Има вероятност много от производителите да се възползват от това и буквално да влязат в сивия сектор, коментира Людиев. Той посочи, че в момента тон брашно е 1000 лева, което е двойно повече от миналата година. Цената на хляба пък варира от 2 до 3 лева за килограм от масовия.