0

Г азовите наличности у нас са гарантирани минимум един месец напред. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов във връзка със съобщението, че "Газпром" спира доставките на природен газ за България.

"Тъй като всички търговско-правни отношения са спазени, е очевидно, че природният газ в момента се ползва като политическо оръжие. С оглед на това искам да кажа, че докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава и България не се поддава и не се продава на каквато и да е цена пред който и да е търговски контрагент." - зави енергийния министър Александър Николов.

„На 1 април е получено писмо от „Газпром Експорт” по повод начина на плащане за руски газ. Дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг са предприели всички необходими мерки, за да подсигурят количества, включително спиране на добива от „Чирен”, посочи енергийният министър. Той обясни, че веднага след това, ресорното министерство е изпратило запитвания по договора, а „Газпром” не е отговорило на въпросите му.

"Газовият ден започва в 9 сутринта, така че предстои да стане ясно дали доставките физически ще спрат, уточни той. Енергийният министър категорично отхвърли възможността България да спре транзита на газ към Сърбия и Унгария. "България е лоялен партньор към всички европейски държави. България не е Русия и когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави. Не бихме създали изкуствено сътресения към съседни държави", обясни Николов.

Късно снощи стана ясно, че доставките на природен газ от "Газпром експорт" за България спират от днес. Това съобщиха от "Булгаргаз", позовавайки се на писмо, получено от руската страна. От българската газова компания уточняват, че към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България. Според текста на съобщението българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

След извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.