0

* Властта с призив към гражданите да не се паникьосват, има всички храни
* Премиерът към Борисов: Ще оправим всичките ви бакии

* Властта с призив към гражданите да не се паникьосват, има всички храни
* Премиерът към Борисов: Ще оправим всичките ви бакии

Компенсациите за бизнеса заради скъпия ток ще продължат и през април. Помощта ще бъде увеличена, но с колко – все още е неясно Това стана ясно след 2-часовата среща в МС между премиера Кирил Петков и работодателите, на която присъства неговото вице и икономически министър Корнелия Нинова, както и енергийният Александър Николов.

На какви нива ще бъдат компенсациите, ще стане ясно до края на седмицата, а и в началото на следващата ще бъде оповестена тази нова мярка за подкрепа. В момента предприятията получават до 250 лева за мегаватчас. Следващата седмица ще се бистри и нов механизъм за


дългосрочна стабилност в цените


на тока за индустрията. "Всички сме изправени пред безпрецедентна криза - войната в Украйна, цената на газа и тока", каза Петков като уточни, че за всички е ясно, че факторите са външни и България в момента е в средата на една почти перфектна буря. "Всички сме в една лодка", каза премиерът и даде да се разбере, че заедно ще работят за излизане от кризата. Целта - да оцелеем като икономика и да запазим работни места. Енергийният министър Александър Николов на свой ред уточни, че и в момента има механизъм, който работи, а целта е той да се използва, така че да има предвидимост за бизнеса. Целта е - средносрочни и дългосрочни решения - сключването на дългосрочни договори за ток не за 1 месец, а за 1 г. На свой ред Нинова добави, че без стабилна икономика няма как да излезем лесно от кризата, тъй като тя генерира приходи в бюджета, нужни им да осъществяват други политики. Тя обеща, че ще използват всички средства - законови и допълнителни приходи, с които да подпомогнат икономиката, така че работодателите да не освобождават хора. По думите й новият механизъм трябва да бъде готов до края на април. Наред с това поясни, че помощта заради скъпия ток за бизнеса също ще бъде увеличена, но с колко предстои експертите да решат. Петков пък се обърна и към гражданите, като заяви, че кабинетът следи внимателно цените и количествата на стоки и храни. Увери, че има захар, брашно и други продукти, както и че продуктите няма да свършат. Даде да се разбере, че цените се качват., но това по думите му трябва да става на базата на инфлацията, която в момента е под 10%, а не в пъти повече. Призова гражданите да избягват паниката, за да не се дава възможност на спекулантите да "ловят риба в мътна вода". По думите му кабинетът работи и дава систематични решения на проблемите. Според него трябва да сме внимателни в следващите си решения, така че да избегнат риска от забавяне на икономиката.

Петков изтъкна, че трябва дългосрочна предвидимост за бизнеса и това става с дългосрочни договори за ток за година напред, каквито имало в редица евространи. Пред думите му има проблеми, които са натрупани и нерешени за последните 10 и повече години, сега трябва да се решат за 90 дни от тях. Така не са получили дори и обещаните 100 дни. "Ние в момента гасим пожар след пожар", каза Петков и поясни, че системата е "продъдена". Увери, че ще оправят всички "бакии" на предишната власт, визирайки думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че той и неговият екип могат да дадат решение само за един ден. Определи тези изказвания като наглост . По думите му точно заради такива изказвания сега има спекулативни кризи. Петков увери гражданите, че ще се опитат да намалят ефекта на инфлацията у нас. "Десет години са имали шанс да структурират неща, които да са работещи. Нищо не са направили", каза Петков и добави: "Запретнали сме ръкави и ще ги оправим, но е безумно нагло да се чуват този тип пиарки на гърба на хората.

Зеленски: Каквото може, дайте

Украинският президент Володимир Зеленски е призовал за всякаква помощ, каквато може да дадем. Това стана ясно от думите на Петков по повод телефония му разговор със Зеленски преди ден. За него съобщиха от украинското посолство в София, както и самият Зеленски в Туитър, но така и нямаше официално съобщение от правителствения пресцентър. „Каза - каквото можете, хуманитарна, каквато помощ можете да дадете, давайте", коментира премиерът. Зеленски помолил още за продължителен подход в разговорите за членството им в ЕС. Благодарил, че сме отворили широко възможността за подкрепа на майките и децата, които идват от Украйна, и че имаме механизъм тя да продължи, дори и бежанците да се увеличат.

Обсъжда с Кьовеши съдебната реформа

По покана на премиера Кирил Петков на посещение в София в сряда пристига европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Ще обсъдят приоритетите на правителството за борба с корупцията и за съдебна реформа, както и взаимодействието между двете институции. Преди седмица Петков обяви, че МС ще стане директна точка за контакт към европрокуратура, така че сигналите от кабинета ще постъпват директно - без посредници. Според Петков тези нови отношения ще дадат възможност изключително експедитивно да бъдат изпращани сигнали, свързани с корупция и злоупотреба с евросредства.