0
  • Неустойките за забавянето досега са в размер на 540 000 евро
  • Вместо за 10 години, ще бъде изплатен за 80 години
  • Губим по 1, 5 млн. лв дневно от нереализираните възможности за азерския газ

Газовата връзка с Гърция да бъде завършена до лятото на тази година - до месец юли. Това стана ясно от думите на енергийния министър Александър Николов по време на изслушването в НС. Целта на кабинета е проектът да бъде въведен в експлоатация на 1 юли и така да не се пропуска следващия отоплителен сезон.

  • Неустойките за забавянето досега са в размер на 540 000 евро
  • Вместо за 10 години, ще бъде изплатен за 80 години
  • Губим по 1, 5 млн. лв дневно от нереализираните възможности за азерския газ

Газовата връзка с Гърция да бъде завършена до лятото на тази година - до месец юли. Това стана ясно от думите на енергийния министър Александър Николов по време на изслушването в НС. Целта на кабинета е проектът да бъде въведен в експлоатация на 1 юли и така да не се пропуска следващия отоплителен сезон.

Министърът напомни, че е имало анекс към договора, с който е одобрено отлагане на завършването на проекта от април 2021 до декември. Така не имало възможност газовата връзка да бъде изградена за този отоплителен сезон, но ще стане за следващия. Това по думите не се отразява на цената на газа у нас.

От думите му стана ясно, че още не са изплатени компенсации. Вече има изпратено писмо, подписано от него и от финансовия министър Асен Василев до борда на директорите на проектната компания, който трябва на свой ред да разгледа искането и да си поиска неустойките от фирмата изпълнител. Той обаче увери, че тези компенсации ще бъдат платени. По време на изслушването стана ясно, че сумата е в размер на 90 000 лева за всеки ден забавяне.Такива компенсации обаче не са искани от предишния кабинет за предишното отлагане на проекта. Николов обаче не каза колко трябва да е размера на неустойките досега. Това бе уточнено от Теменужка Петкова от ГЕРБ, по думите на която сумата досега е 540 000 евро. От ГЕРБ видяха опит на Николов да се оправдае с борда на директорите да не се наложат санкции за забавянето и се заканиха, че ако това не се случи, ще сезират прокуратурата.

Постъпило е ново искане за ново отлагане, но то по думите на министър Николов няма да бъде уважено.

Тепърва ще се прави  и анализ за пропуснати ползи, същия такъв е възложен и на БЕХ. Все още не е обсъждано дали ще бъде сменена и компанията изпълнител, но всички тези текущи въпроси са на радара им. Най-негативният сценарий е проектната кампания да не може да изгради газовата връзка и тя да потърси на свой ред друга фирма за неговото завършване.

На въпрос дали ще има нужда от допълнително финансиране, Николов отговори, че при такова, то ще бъде обсъдено прозрачно. Не пожела да говори дали става дума за саботаж от предишната власт заради забавянето, въпреки това поясни, че България търпи вреди. Николов заяви, че страната ни губи дневно по около 1, 5 млн. лева от нереализираните възможности за доставка на азерски газ по нереализирания газов проект. "Точна цифра не бих се наел да дам, защото има много влияещи променливи. Но, приблизително толкова загуби търпи българското общество, защото не успяваме да реализираме всички възможности по договорите. Въпросните 1 милиард кубика, които трябва да влязат в България, IGB няма да може да ги реализира", обясни министърът.

Николов отрече упреците, че след като анекса е изтекъл, то нямаме и действащ договор. Отрече упреците на ГЕРБ за бездействие и ги обвини на свой ред в същото. Поясни, че са в постоянна връзка с гръцките власти, прави се анализ на състоянието на самата компания и е изисквано да се следи на всеки 2 седмици графиците за изпълнението на газовата връзка.

Иначе в началото ГЕРБ изтъкнаха, че газовата връзка дава реална диверсификация на доставките по изцяло нов маршрути и нов източник на газ. Според тях последните седмици се изговорили неистини за бездействие през последните години относно изграждането на газовата връзка. Напомниха, че 2015 г. е подписано финансовото инвестиционно решение, а през 2017 г. е осигурено финансирането. Така още декември 2017 г. стартират обществените поръчките, а в края на 2019 г. се подписва и договора. Две седмици след това започват и реалните работи, а крайният срок за довършване е до април 2021 г. Но заради пандемията срокът е удължен до 31 декември 2021 година. Последната инспекция е през март 2021 г.. По думите на Жечо Станков вече е 6 януари, а повече от 50 км от връзката още не е положена. И попита как за две служебни кабинети има 8 месеца закъснение. Изрази съмнения, че проектът ще бъде завършен дори до юли - август 2022 г.

Министър Николов пък намекна, че за 12 години газовата връзка с Гърция е неглижирана, за сметка на "Балкански поток", който е бил изграден, въпреки че е три пъти по-дълъг. Изтъкна, че от 2009 до 2021 г.  от целия период на забавяне на проекта, 11 години са били все министри на Бойко Борисов - Трайчо Трайков, Делян Добрев, Теменужка Петкова. Напомни че 2009 г. се подписва меморандум между двете държави, а едва 2011 г.  се записва в търговския регистър. Приетият бизнес план на изграждане е различен от този, който е приет от КЕВР. Вместо за 10 години, ще бъде изплатен за 80 години“, заяви в изложението си министърът на енергетиката Александър Николов.

На въпрос дали шефката на проектната компания Теодора Георгиева взима заплата от 15- 20 000 лева, Николов отговори, че министър не може да иска такава информация, защото тя се определя от БЕХ.

От ДПС пък упрекнаха, че погрешно е решено проекта да бъде реализиран чрез отделна компания, а не чрез държавните оператори на газовата мрежа у нас и даде да се разбере, че са готови да помогнат. От БСП пък определиха като нелеп опита на ГЕРБ да прехвърлят вината на новия енергиен министър, като добавиха, че проекта е за 222 млн. евро и погрешно е било структурирано финансирането на газовата връзка. БСП обещаха на министъра, че може да разчита на подкрепа от парламента. От ДБ пък поиска писмени гаранции от проектната компания. От "Възраждане" пък заявиха, че Гърция няма интерес България да има достъп до евтиния азерски газ. В момента , в който газовата връзка бъде изграден, ще се намесим на пазара и ще можем да откраднем част от транзита. На тяхна територия също имало забавяне и може да изпаднем в ситуация ние да изградим нашия участък на родна територия, но не и този в съседна Гърция.