0

П арламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. Депутатите гласуваха на второ четене промените в Закона за съдебната власт.

След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител, лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор и следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител, съответно заместник на административен ръководител, гласуваха депутатите. 

НС реши съдиите, прокурорите и следователите от специализираното правосъдие да се преназначават при условията и по реда на чл. 194, ал. 1. Предвижда се решенията за преназначаване да подлежат на предварително изпълнение. В 14-дневен срок от обнародването на измененията магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди назначаването си в специализираните съд или прокуратура.

В 30-дневен срок от изтичането на предходния срок съдийската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд. В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен специализиран наказателен съд. При преназначаването ще се отчита и степента на натовареност на съответния съд или отделение.

Също в 30-дневен срок прокурорската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, съответно от закритата Апелативна специализирана прокуратура, приеха депутатите.

Делата от Спецсъда ще бъдат разпределени както следва - тези относно корупция по високите етажи на властта в Софийски градски съд и Софийска градска прокуратура, а за организирана престъпност в Окръжните съдилища и прокуратури в страната.

Иначе точката в дневния ред очаквано предизвика бурни реакции. 
Анна Александрова от ГЕРБ посочи, че по искане на представители на Съвета на Европа е проведена онлайн среща на изпълнителния борд на постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма. На нея се обсъдило закриването на специализираните структури и всички изразили отрицателно становище по темата. “Чуждестранните магистрати изразиха притеснение за накърняване на независимостта на магистратите, върховенството на правото и създаяването на затруднения по международно-правното сътрудничество по наказателните дела”, заяви Александрова. 

Тя остро опонира на управляващите. “Да кажете на българските граждани чии интереси защитавате - на държавата или на олигарсите с повдигнати тежки обвинения. Изкарахте ги борци за правосъдие. Те ще са най-доволни - не крият подкрепата си срещу всички вас, но съм сигурна, че обществото ще ви поиска сметка, след като гласувате един от най-вредните законопроекти за държавата”, ядоса се депутатката. 

Според Крум Зарков от БСП трябва да се зададе въпроса какво е спецправосъдието в българския му вариант. “Създадено  е през 2011 г. за да хвърли прах в очите на същите европейски наблюдатели”, отсече Зарков. Според социалиста са му прехвърлени все повече компетенции, които нямат общо с организираната престъпност. По думите му черен бус на спецсъда от 2017 г. обикаля и прибира хора и действащи министри, не защото са осъдени, а защото имат мерки за неотклонение, които друг съд не би приел. 

Посочи, че няма да има затруднения в работата по организираната престъпност - делата ще бъдат разпределени в съдилищата по цялата страна. “Тази система не е специализирана, а отделна правосъдна система”, допълни депутатът. 

Даде да се разбере, че повечето от делата в спецсъда са за данъчни измами, а не за тероризъм или за корупция по високите етажи на властта, с каквато заявка е бил създаден. 

“Олигарси са тези , които са се възползвали от властта докато вие сте управлявали и нито един от тях не е бил осъден от спецсъда”, опонира на ГЕРБ социалистът. 

Според Явор Божанков от БСП “колеги от ГЕРБ са изпаднали в истерия”. “Сякаш им закриват личната фирма ЕООД, а не специализираният съд”, пошегува се депутатът. 

ГЕРБ проявяват емоция и страст при закриването на “една бухалка на мафията” пък посочи депутатът от ПП Искрен Митев.