0

Н а 84-годишна възраст почина Павел Найденов, баща на Илия Павлов, известен като първия български милиардер. За смъртта му никой никъде не обяви официално. Няма некролози из улиците, по вестниците или пък съобщение в социалните мрежи. Оказа се, че Найденов е издъхнал съвсем сам в софийски хоспис.

Това е станало в навечерието на войната в Украйна – на 24 февруари. Близки и познати на легендарния Павел Найденов са научили едва в петък по случайност. Официално погребение не е имало. По непотвърдена информация е имало единствено опело, на което са присъствали само четирима души, сред тях е била снаха му Дарина Павлова, която специално се е върнала от САЩ и веднага след това е отлетяла обратно през океана. Бай Павел е бил кремиран, но къде е поставена урната с праха му остава пълна загадка.

Как се е стигнало до смъртта му също не е много ясно и засега е мистерия. Според непотвърдена информация в началото на февруари Павел Найденов е получил фрактура на крака. В софийския хоспис, където е бил настанен, след това се разболял от ковид, получил и инсулт, твърдят запознати. На 24 февруари, в деня, в който започна войната в Украйна, Найденов е починал. Предполага се, че урната с праха му ще бъде положена в Боянските гробища, други, близки до Найденов, обаче твърдят, че тя е на гробищата в Долни Богров, където е роден и искал да бъде погребан. Там са положени и костите на баща му. Последната медийна изява на Найденов беше в началото на годината, когато пред столичен вестник той коментира, че синът му Илия Павлов е бил убит на 7 март 2003 г. от конкуренти.

"Илия започна кариерата си с моите уроци, със същия ред, със същите изисквания и принципи. Например, че не се пипат чужди пари, държавни пари. Все беше около мен още от малък. После също все заедно сме действали. Затова, дори и когато става първият български милиардер, Илия Павлов не се главозамайваше. Парите не го промениха изобщо", коментира тогава бай Павел. В друго свое интервю за предаването „Офанзива“ Найденов твърдеше, че синът му е убит заради интереси на конкуренти в бизнеса с газ, туризма или банките. Тогава Найденов си спомни и за прословутите „червени куфарчета“ и коментира, че били нещо като кредити, но никой нищо не връщал. „Може би това е причината Андрей Луканов да не е между живите“, предположи тогава бизнесменът. „Не мога да кажа кой е убил Андрей Луканов, защото той даваше много пари, ние не сме взимали, но други са. Истината е там, че той сам си създаде проблеми, защото раздаваше пари и тези хора не ги управляваха добре“, заяви Павел Найденов.

Негови познати разказват, че въпреки напътствията Найденов не се бъркал в бизнеса на Павлов, а развивал свой собствен. Павел Найденов е един от първите частни кръчмари у нас. Още в края на 1980-те години стартира тази си дейност. До 10 ноември 1989 г. е готвач. Работи към различни български посолства. Целият му стаж е в сферата на общественото хранене. Говори се, че се е сломил напълно, след като през 2010 г. в САЩ бе убита дъщеря му Славка и внукът му Пол, който е кръстен на него. В свои интервюта Павел Найденов твърдеше, че никога не е правил лошо на хората и винаги е гледал да помогне. „Имал съм 200 души персонал, които съм ги гледал и съм провеждал истинска социална политика. Хората по онова време, ти ако си си на мястото, можеш да спечелиш тях и доверието на предприятие, но който не го правеше, си създаваше проблеми“, каза Найденов в едно от последните си телевизионни интервюта.

Искаше да напише книга за режима на Живков

Павел Найденов искаше да напише книга за режима на Тодор Живков, но така и не успя да реализира мечтата си. В свои интервюта той говореше с уважение за бившия първи. „Тодор Живков беше диктатор, но като такъв е майстор. Ако някъде свалят някого, той го вика и го изпраща или посланик, или някъде по посолствата. Живков с хитрост управляваше и затова изкара толкова дълго начело на властта“, твърдеше Найденов. „Бих написал книга, в учебниците бих написал за режима през времето на социализма, да няма кооперативни стопанства. Голямата грешка е, че кадрите, които дойдоха, никога не са пипали мотика и не са организирали стопанство, от което да има резултати. Аз мисля, че за някои този режим е бил добър, за някои не - казваше още Найденов и настояваше: - Живков може и да не беше най-просветен, но не беше лош човек. Много неща направи той за България. Вярно - с държавни средства, но с правилни насочвания. Тошката беше добър човек".

Гробът на Илия Павлов пазен като военна база

Гробът на убития преди 19 години собственик на могъщата „Мултигруп” Илия Павлов, в село Арбанаси, се пази като секретен обект във военна база. Това видя репортер на „Телеграф“, посетил мястото в навечерието на годишнината на 7 март. Мястото за вечен покой се намира на една поляна между манастира „Св. Николай” и бившата резиденция на Тодор Живков. Поляната е оградена с триметрова ограда от телена мрежа, на която са поставени табели „Частна собственост. Влизането забранено“. Самият параклис, който се намира до гроба, също е заключен, установи нашата проверка. Причината, наложила тези мерки за охрана, е, че преди време е имало опит гробът да бъде осквернен. Единствено тайнствени бели рози бяха оставени в навечерието на годишнината от смъртта му.