0

Е вропейските лидери оцениха, че България направи своята стъпка. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков в Брюксел.

„Другото, което оцениха е, че това решение е решението, което френското правителство, ЕС реално подкрепя, призна и осъзнава, че българските изисквания сега вече стават европейски. Сега е време за правителството на Република Северна Македония да поведе своята нация. Това, което тях зависи в момента е да кажат, че те искат да са част от Европейския съюз и те са готови да направят стъпките това да стане реалност. Надявам се, че с помощта на европейската дипломация, на Натовските партньори, те ще могат да преодолеят трудностите, вътрешно при тях, и ще поведат своята нация по пътя към Европа“, каза той.

"Това беше отговорното решение. Това е решението, което Франция и ЕС подкрепя. Те осъзнаха, че българските изисквания станаха европейски", заяви премиерът Кирил Петков. 

Петков подчерта, че в залата в Брюксел всички го поздравили за решение на НС. Благодарили и разбрали условията на България. 

Според Петков дори и „Възраждане“, които гласуваха „против“ осъзнавали, че това е единствения начин да се защитят правата на българите в съседката ни. 

Той подчерта, че дори и външния министър на ИНТ е бил за това предложение.

Петков бе категоричен, че топката е в полето на Северна Македония.

"Моята реакция беше, че точно когато се гласуваше и вотът на недоверие, и се опитваме да решим този национален въпрос по най-консенсусния начин, вместо да получим институционална подкрепа от Президентството, защото той не е проблем на Правителството или проблем на и Парламента, той е проблем на всички нас", отговори премиерът Кирил Петков на журналистически въпрос за "завоя" по отношението му към президента Румен Радев. 

"В този момент се очаква институцията на Президентството да подаде ръка и да бъде част от общото решение. А когато в точно този критичен момент, когато има и вот на недоверие и Парламентът се чуди дали да направи кворум по този важен въпрос, се каже: "Ами това е техен проблем, защо не го решават" и няма конструктивен подход. От там дойде и моята реакция, че това не е държавническият начин да се решават този тип проблеми, държавническият начин е всички заедно да се обединяваме, да решаваме този проблеми и да видим различните гледни точки. това е подходът, който се надявам и от тук нататък да имаме", допълни Петков.