0

Б ългария е предложила  на ЕС  намаление на минималната ставка на акцизите на горивата наполовина, за да бъде преодолян проблемът с високите енергийни цени. Това съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 
Темата се обсъжда в общността  и ако бъде приета, страната ни веднага ще намали акциза на горивата, а ако не - ще бъде мислен нов пакет за подкрепа на бизнеса и домакинствата за високите цени на горивата, обясни Василев.

Eфект

Ако се приеме такава мярка, тя ще се отрази изцяло положително, защото ще има незабавен ефект върху цените на горивата, коментира за „Телеграф“ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Намаляването на акциза е мярка, която изисква решение на Европейския  парламент. То има мултиплициращ ценови ефект, защото върху акциза, калкулиран в горивата, се начислява и ДДС. Тоест хипотетично, ако се намали с някаква сума акцизът, се намалява и ДДС. В момента акцизът върху горивата в България е най-нисък в общността. Ние не можем повече да го намаляваме без решение на ЕС за промяна на минималните нива. 

Мерки
Не мога да ви отговоря каква е нагласата в ЕС към такава мярка,  защото повечето от държавите имат акциз над минимума и  могат с вътрешни актове и собствени закони да си намалят акциза. Някои го правят, обясни Делчев. Министрите на финансите на ЕС дискутират различни мерки заради скъпите енергоизточници. Нужен е общ подход, за да не се получи дисбаланс на общия пазар и нерегламентирана търговия, коментира Асен Василев. Той очаква до 7-10 дни да се изготви обща рамка с мерки за страните от общността и на тяхна база ще бъдат  разработени  българските мерки. Една от тях е да се намали ДДС върху цената на горивото, в някои страни държавата субсидира потребителите на горива. Но налагането на тавани  върху цените на горивата може да доведе до диспропорции на пазара и до дефицит, смята шефът на Петролната и газова асоциация. 

Прогноза

Около Великден  цените на горивата ще се задържат на сегашните нива, ако няма забрана за търговията на руски петрол. Ако има забрана, цените ще изхвърчат до небето, коментира Андрей Делчев. Над 25% е поскъпнал масовият бензин в бензиностанциите в страната от началото на годината.  Ако продължи натискът върху цените на дребно в търговските обекти, държавата трябва да се намеси, смята Делчев. На 12 април таксиметровите  и автобусните превозвачи готвят протест и среща с правителството заради опасност от фалити. 

Средната цена на масовия бензин вчера беше 2,95 лв./л, а в различните търговски обекти той се предлагаше на цена между 2,70  и 3,11 лева. Дизелът вървеше между 2,89 и 3,20 лева за литър, а средната му цена  е 3,06 лева. Метанът се продаваше между 2,49 и 3,70 лв./кг.